Плус-сајз модели утичу на ментално здравље жена

Модна индустрија дуго је била критикована због приказивања и форсирања идеализованог изгледа женског тела. Сада је коначно и наука на страни критичара.

Здравље 08.06.2017 | 14:03
Плус-сајз модели утичу на ментално здравље жена
Фотографије и изглед плус-сајз манекенки позитивно утичу на ментално здравље жена. Заправо, када виде моделе са реалним величинама и обликом тела, то њиховом менталном здрављу чини снажан подстицај.

Оне чешће обраћају пажњу на овакве моделе и памте их, тврде истраживачи са Универзитета на Флориди.

У истраживању је учествовало 49 жена које су желеле да изгубе на тежини. Њима су показане фотографије манекенки идеалне грађе и плус-сајз модела. Измерили су психофизиолошке реакције, што подразумева интеракцију између тела и ума.

Након што су виделе сваку слику, жене су упитане колико су задовољне изгледом свог тела и колико себе могу да упореде са моделима које су виделе.

Више поређења направиле су са мршавијим манекенкама и биле су мање задовољне својим телом. Код просечног изгледа и плус-сајз модела показало се супротно.

"Открили смо да постоји јасна психолошка предност уколико су у медијима заступљени модели са реалнијим изгледом, него уобичајено идеалним пропорцијама“, рекла је Џесика Риџвеј која је радила на испитивању.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар