Plus-sajz modeli utiču na mentalno zdravlje žena

Modna industrija dugo je bila kritikovana zbog prikazivanja i forsiranja idealizovanog izgleda ženskog tela. Sada je konačno i nauka na strani kritičara.

Zdravlje 08.06.2017 | 14:03
Plus-sajz modeli utiču na mentalno zdravlje žena
Fotografije i izgled plus-sajz manekenki pozitivno utiču na mentalno zdravlje žena. Zapravo, kada vide modele sa realnim veličinama i oblikom tela, to njihovom mentalnom zdravlju čini snažan podsticaj.

One češće obraćaju pažnju na ovakve modele i pamte ih, tvrde istraživači sa Univerziteta na Floridi.

U istraživanju je učestvovalo 49 žena koje su želele da izgube na težini. Njima su pokazane fotografije manekenki idealne građe i plus-sajz modela. Izmerili su psihofiziološke reakcije, što podrazumeva interakciju između tela i uma.

Nakon što su videle svaku sliku, žene su upitane koliko su zadovoljne izgledom svog tela i koliko sebe mogu da uporede sa modelima koje su videle.

Više poređenja napravile su sa mršavijim manekenkama i bile su manje zadovoljne svojim telom. Kod prosečnog izgleda i plus-sajz modela pokazalo se suprotno.

"Otkrili smo da postoji jasna psihološka prednost ukoliko su u medijima zastupljeni modeli sa realnijim izgledom, nego uobičajeno idealnim proporcijama“, rekla je Džesika Ridžvej koja je radila na ispitivanju.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar