ЦГ без ћирилице и српског језика

Ћирилично писмо и српски језик елиминисани су из званичне употребе, чиме је прекршен Устав Црне Горе који гарантује равноправност ћирилице и латинице, оцијењено је на округом столу о теми "Национална самосвијест и ћирилица" који је одржан у уторак у Никшићу.

Регион 06.06.2017 | 20:51
ЦГ без ћирилице и српског језика
Округли сто, који су организовали Црногорско–руски културни центар, Институт за српску културу и Епархија будимљанско-никшићка, резултираће, како је најављено, доношењем декларације и захтјевима за заштиту Уставом загарантованог статуса српског језика и ћирилице, која ће бити упућена институцијама у Црној Гори.

Његово преосвештенство епископ будимљанско–никшићки Јоаникије истакао је да је ћирилично писмо веза са духовном и културном традицијом "по којој се препознајемо и разумијемо друге културе и дарове других народа".

"Кроз наше ћирилично писмо наслоњени смо на велику јелинску културу и писменост, јер је ћирилица настала из старог грчког писма уз узимање елемената из других култура. Црна Гора је сва саздана на ћириличној традицији", рекао је владика Јоаникије. 

Он је напоменуо да се не тражи избацивање латинице, али да морају бити равноправно заступљена оба писма, како гарантује и Устав Црне Горе.  Према његовим ријечима, све државне институције и установе у Црној Гори користе искључиво латиницу, уз изговор да је то тако, наводно, због техничких немогућности. 

"Влада и све установе крше Устав и демонстрирају бруталну дискриминацију и анимозитет према ћирилици, чиме разарају своју традицију и темеље", оцијенио је владика Јоаникије.  У име Матице Боке, професор Жељко Комненовић рекао је да је актуелни политички тренутак у Црној Гори, посебно у посљедње три деценије, донио незабиљежен процес на европском простору, сатанизацију, маргинализацију и дискриминацију једне културе да би се замијенила другом. 

"Власт спроводи над својим народом методе идентитеских реформи. Прва жртва је била наука, а Црна Гора је преко ноћи латинизована, иако је сва њена писана грађа, од Октоиха до дневних листова и назива фирми, све до 90-тих година била написана на ћирилици", рекао је Комненовић.  Он сматра да су у Црној Гори сазрели услови да буду отворене прве приватне школе у којима ће ученици учити на српском језику и ћирилици. 

Професор на Филолошком факултету у Никшићу Јелица Стојановић упозорила је да је ћирилица у Црној Гори потпуно изопштена и протјерана, а да томе претходе и из њега слиједе покушаји потпуног изостављања са јавне сцене српског језика и фалсификовање његовог нучног и историјског статуса.

Она каже да је ових дана на дјелу и промјена назива предмета Српски језик на страним филолошким програмима - енглеском, руском, њемачком, француском и италијанском на Филошком факултету у Никшићу у нов назив "црногорски језик". 

"То је питање, надамо се, још отворено, а једно је од посљедњих великих насртаја на српски језик у Црној Гори. Тиме ће студијски програм за Српски језик и књижевност остати потпуно изолован и усамљен", рекла је Стојановићева.

Професор на Филозофском факултету у Никшићу, историчар Васиљ Јововић навео је примјере уџбеника историје за други и трећи разред Гимназије у којима су нетачно наведени бројни подаци, попут "географског измјештања ћирилице за коју се наводи да се користи пут истока, Македоније и Бугарске, а да је глагољица доминантна на нашим просторима". 

Професор на Филолошком факултету у Никшићу Драга Бојовић рекла је да је србистика у Црној Гори данас скоро на издисају захваљући методама "голе силе".  Професор и уредник часописа "Слово" Веселин Матовић указао је на потискивање ћирилице у образовном систему и истакао да се настава језика и књижевности у школама у Црној Гори изводи без наставних програма и уџебеника од 2011. године.

"Да има закона, свако свједочанство од тада до данас било би поништено и незаконито, јер ниједан наш наставник нема такав документ, зато што не постоји. Настава се изводи према програмима и уџбеницима за црногорски језик", рекао је Матовић.  Одржавањем округлог стола завршена је манифестација "Дани словенске писмености" која је почела 21. маја.

Извор: Агенције

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Замјеник директора

06.06.2017 19:24

Округли сто организовали Црногорско–руски културни центар???????? Шта сте очекивали након деценија порицања Црногорске културе и уопште њиховог постојања? Људима оспоравате право да имају своју Црногорску цркву у сред ЦРНЕ ГОРЕ! Браво за Црногорце, са руском фукаром само оштро и на прву! Нај смијешније од свега је то да је руска политика на Балкану потпуно уништена са три аутобуса Црногораца (75% становништва)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

06.06.2017 19:48

Људи па зар немате о цему друго да писете? Коме дајете толики медиски простор, које Црна Гора ? Мали мрав у саци јада .Веце су 4 варосице у Србији или Босни од цитаве њихове мини дрзавице .Имају они свога поглавицу Милу и за њих и није бољи.

Name

Сеф

06.06.2017 20:38

Е мој Замјенице директора ниста ти не разумијес а сто је јос горе мислис да разумијес...

Name

Ре Сеф

06.06.2017 20:50

Е добро си му рекао

Name

ортодоx

07.06.2017 07:44

цена це бити висока ,,,,,ово ни ЊЕГОС не опраста............................

Name

карабука

06.06.2017 19:56

Црна Гора иде 10 корака испред Србије и осталих Вукојебина које још нису ни на мапи ЕУ зар Срби из Црне Горе и Србије нису више браћа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

07.06.2017 04:39

СВАКА ЗЕМЉА НЕКА УРЕЂУЈЕ СТВАРИ КАКО ОНА ХОЋЕ, А НЕ ДА ЈОЈ НЕКО НАМЕЋЕ . У ОВОМ СЛУЧАЈУ ВОДЉИВО ЈЕ УПЛИТАЊЕ У УНУТАРЊЕ СТВАРИ Ц.Г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гендарме

07.06.2017 06:26

ле монтенегро = мафиеуx ц ест пас ун етат јусте уне проституе де л еуропе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

07.06.2017 09:01

Ћирилица је настала из старог грчког писма узимајући елементе и из других култура.... Тако настаје и језик а не да се прича како је то измислио Вук српски језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

07.06.2017 09:11

А срби јадници опет угрожени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

07.06.2017 11:55

Натоцрногорци сваким даном све висе доказују да су они УСТАСЕ Секуле Дрљевица а не Црногорци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дунно

08.06.2017 08:36

Ста це им цирилица?

ОДГОВОРИТЕ