Зашто се јављају грчеви у ногама

Многи су искусили комбинацију изненађења, беса, агоније и изгубљености, која се јавља када вас из сна прене грч у нози.

Здравље 05.06.2017 | 08:53
Зашто се јављају грчеви у ногама
Ови грчеви који се најчешће јављају у листовима, значе да су ваши мишићи спонтано "одлучили" да се скупе и напну, без обзира на то што је остатак тела потпуно опуштен.

Нажалост, није увек могуће открити зашто се грчеви јављају, али одређени лекови, као што су диуретици или интензивно вежбање док организму недостају калцијум, калијум или магнезијум, могу бити потенцијални кривци.

Међутим, најчешће је реч о дехидрираности организма и претераној употреби мишића.

Грчеви се могу спречити редовним истезањем пре одласка на починак, а препоручује се и да водите рачуна о хидрираности, редовно вежбате и носите адекватну обућу током дана.

Такође, требало би да уносите довољно воћа и поврћа, како би ваше тело увек имало довољно минерала на располагању.

Кад вас грч ухвати, најбоље што можете да урадите је да устанете из кревета, прошетате мало и истегнете мишиће. Срећом, трају најчешће свега неколико минута, с тим што ћете осећати бол као приликом упале у наредних неколико дана.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

упрч

05.06.2017 14:37

Које шетање , то је немогуће, и мене је занимало зашто се то понекада догађа, човјек ми каже најчешће се деси на великом оптерећењу мишића и слабој циркулацији крви, рецимо у хладној води уз јако махање ногама, што може бити веома опасно.

ОДГОВОРИТЕ