Zašto se javljaju grčevi u nogama

Mnogi su iskusili kombinaciju iznenađenja, besa, agonije i izgubljenosti, koja se javlja kada vas iz sna prene grč u nozi.

Zdravlje 05.06.2017 | 08:53
Zašto se javljaju grčevi u nogama
Ovi grčevi koji se najčešće javljaju u listovima, znače da su vaši mišići spontano "odlučili" da se skupe i napnu, bez obzira na to što je ostatak tela potpuno opušten.

Nažalost, nije uvek moguće otkriti zašto se grčevi javljaju, ali određeni lekovi, kao što su diuretici ili intenzivno vežbanje dok organizmu nedostaju kalcijum, kalijum ili magnezijum, mogu biti potencijalni krivci.

Međutim, najčešće je reč o dehidriranosti organizma i preteranoj upotrebi mišića.

Grčevi se mogu sprečiti redovnim istezanjem pre odlaska na počinak, a preporučuje se i da vodite računa o hidriranosti, redovno vežbate i nosite adekvatnu obuću tokom dana.

Takođe, trebalo bi da unosite dovoljno voća i povrća, kako bi vaše telo uvek imalo dovoljno minerala na raspolaganju.

Kad vas grč uhvati, najbolje što možete da uradite je da ustanete iz kreveta, prošetate malo i istegnete mišiće. Srećom, traju najčešće svega nekoliko minuta, s tim što ćete osećati bol kao prilikom upale u narednih nekoliko dana.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

uprč

05.06.2017 14:37

Koje šetanje , to je nemoguće, i mene je zanimalo zašto se to ponekada događa, čovjek mi kaže najčešće se desi na velikom opterećenju mišića i slaboj cirkulaciji krvi, recimo u hladnoj vodi uz jako mahanje nogama, što može biti veoma opasno.

ODGOVORITE