Појачати дијалог у региону

Учесници састанка "Брдо-Бриони процеса", који је данас одржан на Брду код Крања, усвојили су закључке којима потврђују да је кључна преданост овог састанка јачање одговорности за политичку стабилност и помирење у југоисточној Европи.

Регион 03.06.2017 | 22:35
Појачати дијалог у региону
У закључцима се наводи да се југоисточна Европа суочава са изазовима усљед успоравања процеса проширења ЕУ и растућим негативним глобалним трендовима, саопштено је из Предсједништва БиХ.

"Како би се постигла стабилност, владавина закона мора постати превладавајући принцип у свим аспектима и у ширем сусједству. Исто тако, потребно је ојачати отворени дијалог, те избјегавати националистичку и распаљиву реторику", наводи се у закључцима.

Слобода избора политичких и безбједносних усклађивања, како се додаје, требало би да остане суверени и независни избор сваке земље.

"Понављамо потребу уздржавања од било каквих уплитања у питања која се тичу процеса доношења одлука, који су у суштини унутар домаће надлежности", истакли су учесници састанка "Брдо-Бриони процеса".

Лидери признају да су ЕУ и земље чланице посљедњих година пружале помоћ земљама чланицама процеса "Брдо-Бриони".



"Слажемо се, међутим, да није довољно само обећати удаљену перспективу чланства у ЕУ да би се задржало повјерење у процес приступања у југоисточној Европи. Потребне су опипљиве политичке акције", наводи се у закључцима.

Земље процеса "Брдо-Бриони" очекују нови подстицај таквом ангажману из земаља чланица ЕУ.

"То мора бити јасно свима нама и ово би требало да размотри Европски савјет, како су и лидери `Брдо-Бриони` процеса континуирано наглашавали. Интеграција земаља процеса довршиће и потпуно консолидовати Европску унију", каже се у закључцима.

У тексту се наводи да је потребно подстаћи процјену постојећег оквира за придруживање ЕУ, пружајући јасну перспективу чланства у ЕУ у разумном року, с циљем да се постигне убрзана динамика за оне кандидате који могу брже напредовати на реформском путу, посебно ако се то потврди напретком у области владавине права, правосуђа, националних мањина и доброг управљања.

"Свјесни смо да је неопходна искрена ангажованост у процесима помирења и рјешавању наших отворених питања и спорова на миран начин, те кроз политички дијалог, у складу са међународним правом и добросусједским односима, како би се постигла праведна и правична рјешења", закључили су учесници самита.

У закључцима се додаје да је продубљивање сарадње у различитим областима од заједничког интереса, укључујући сарадњу на подручју безбједности међу земљама југоисточне Европе, што че такође допринијети стабилности ширег сусједства.

"Побољшана привредна сарадња надопуниће свеобухватну преданост стабилности и напретку. Стога морамо истражити могућности како бисмо југоисточну Европу учинили привлачнијом за улагања у напредни превоз, енергију и дигиталну инфраструктуру, које ће југоисточну Европу боље повезивати са ширим европским мрежама", наводи се у закључцима.

Хрватска и Словенија чврсто заговарају динамичнији процес европских интеграција, као и евроатлантску интеграцију земаља које желе постати чланице НАТО-а, те пружају помоћ свим земаља процеса "Брдо-Бриони" које одаберу да слиједе захтјевну путању спровођења изазовних реформи.

Договорено је да ће Македонија бити домаћин састанка челника процеса "Брдо-Бриони" 2018. године.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лопузе

03.06.2017 21:44

Ајде расип, само се прездеравате и продајете маглу. Нити ста вриједите, нити вас се ста пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струка

04.06.2017 06:34

Главно занимање им јагњетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бакица

04.06.2017 09:07

Лијепо их је видјети заједно само уједињени моземо побједити западне хијене

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

04.06.2017 11:01

Какве западне хијене, ови домаци су хијене а ти размисли ста си.