Pojačati dijalog u regionu

Učesnici sastanka "Brdo-Brioni procesa", koji je danas održan na Brdu kod Kranja, usvojili su zaključke kojima potvrđuju da je ključna predanost ovog sastanka jačanje odgovornosti za političku stabilnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi.

Region 03.06.2017 | 22:35
Pojačati dijalog u regionu
U zaključcima se navodi da se jugoistočna Evropa suočava sa izazovima usljed usporavanja procesa proširenja EU i rastućim negativnim globalnim trendovima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Kako bi se postigla stabilnost, vladavina zakona mora postati prevladavajući princip u svim aspektima i u širem susjedstvu. Isto tako, potrebno je ojačati otvoreni dijalog, te izbjegavati nacionalističku i raspaljivu retoriku", navodi se u zaključcima.

Sloboda izbora političkih i bezbjednosnih usklađivanja, kako se dodaje, trebalo bi da ostane suvereni i nezavisni izbor svake zemlje.

"Ponavljamo potrebu uzdržavanja od bilo kakvih uplitanja u pitanja koja se tiču procesa donošenja odluka, koji su u suštini unutar domaće nadležnosti", istakli su učesnici sastanka "Brdo-Brioni procesa".

Lideri priznaju da su EU i zemlje članice posljednjih godina pružale pomoć zemljama članicama procesa "Brdo-Brioni".



"Slažemo se, međutim, da nije dovoljno samo obećati udaljenu perspektivu članstva u EU da bi se zadržalo povjerenje u proces pristupanja u jugoistočnoj Evropi. Potrebne su opipljive političke akcije", navodi se u zaključcima.

Zemlje procesa "Brdo-Brioni" očekuju novi podsticaj takvom angažmanu iz zemalja članica EU.

"To mora biti jasno svima nama i ovo bi trebalo da razmotri Evropski savjet, kako su i lideri `Brdo-Brioni` procesa kontinuirano naglašavali. Integracija zemalja procesa dovršiće i potpuno konsolidovati Evropsku uniju", kaže se u zaključcima.

U tekstu se navodi da je potrebno podstaći procjenu postojećeg okvira za pridruživanje EU, pružajući jasnu perspektivu članstva u EU u razumnom roku, s ciljem da se postigne ubrzana dinamika za one kandidate koji mogu brže napredovati na reformskom putu, posebno ako se to potvrdi napretkom u oblasti vladavine prava, pravosuđa, nacionalnih manjina i dobrog upravljanja.

"Svjesni smo da je neophodna iskrena angažovanost u procesima pomirenja i rješavanju naših otvorenih pitanja i sporova na miran način, te kroz politički dijalog, u skladu sa međunarodnim pravom i dobrosusjedskim odnosima, kako bi se postigla pravedna i pravična rješenja", zaključili su učesnici samita.

U zaključcima se dodaje da je produbljivanje saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući saradnju na području bezbjednosti među zemljama jugoistočne Evrope, što če takođe doprinijeti stabilnosti šireg susjedstva.

"Poboljšana privredna saradnja nadopuniće sveobuhvatnu predanost stabilnosti i napretku. Stoga moramo istražiti mogućnosti kako bismo jugoistočnu Evropu učinili privlačnijom za ulaganja u napredni prevoz, energiju i digitalnu infrastrukturu, koje će jugoistočnu Evropu bolje povezivati sa širim evropskim mrežama", navodi se u zaključcima.

Hrvatska i Slovenija čvrsto zagovaraju dinamičniji proces evropskih integracija, kao i evroatlantsku integraciju zemalja koje žele postati članice NATO-a, te pružaju pomoć svim zemalja procesa "Brdo-Brioni" koje odaberu da slijede zahtjevnu putanju sprovođenja izazovnih reformi.

Dogovoreno je da će Makedonija biti domaćin sastanka čelnika procesa "Brdo-Brioni" 2018. godine.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Lopuze

03.06.2017 21:44

Ajde rasip, samo se prezderavate i prodajete maglu. Niti sta vrijedite, niti vas se sta pita.

ODGOVORITE
Name

Struka

04.06.2017 06:34

Glavno zanimanje im jagnjetina.

ODGOVORITE
Name

bakica

04.06.2017 09:07

Lijepo ih je vidjeti zajedno samo ujedinjeni mozemo pobjediti zapadne hijene

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

04.06.2017 11:01

Kakve zapadne hijene, ovi domaci su hijene a ti razmisli sta si.