Почињу разговори о новој Влади

Нови председник Србије Александар Вучић требало би већ током викенда да започне консултације са коалиционим партнерима око избора новог премијера и Владе Србије - сазнају "Новости".

Србија 01.06.2017 | 09:20
Почињу разговори о новој Влади
Након тога биће одржани састанци Председништва и Главног одбора напредњака, како би најкасније до свечане инаугурације председника 23. јуна био познат састав новог министарског кабинета.

Листа кандидата за Вучићевог наследника у Немањиној сведена је на три имена - лидер социјалиста Ивица Дачић, министарка државне управе Ана Брнабић и градоначелник Новог Сада и високи функционер СНС Милош Вучевић.

Председник Вучић још није преломио коме ће доделити мандат за састав нове владе, а како се ближи дан одлуке јачају и притисци из врха његове партије да то место добије кадар СНС.

Непосредно пре него што ће Вучић и званично започети председнички мандат, појавиле су се информације да се састао са Дачићем, поручио му да он ипак неће бити његов први пик за премијерско место и да је лидер СПС бурно реаговао на такву одлуку.

Дачић за "Новости" демантује да је такав разговор вођен и тврди да никакве свађе није било:

- Милион пута сам рекао да никаквих договора о месту премијера није било, нити је то био услов социјалиста за коалициону сарадњу и подршку Вучићу на председничким изборима. Никада сам себе нисам кандидовао за ту функцију.

Као први потпредседник Владе, Дачић од среде као в. д. премијера води Владу у техничком мандату. А рок за избор нове владе је 30 дана од дана подношења оставке премијера, односно до 28. јуна.

Вучић је у неколико наврата поручио да ће тај посао бити много брже завршен, како би нови министри имали званичну промоцију када буде организована свечани пријем поводом инаугурације новог председника, на којој се очекује велики број шефова држава и влада из региона, Европе и света.

Према нашим информацијама, нови премијерски кабинет највероватније ће имати исти број министарских места - 19, али није искључено да неки "играчи" буду замењени и да у Немањину 11 уђу и нека нова лица. За сада се спекулише да би то могао бити функционер социјалиста Бранко Ружић и лидер СНП Ненад Поповић, али није још до краја дефинисано које тачно позиције у извршној власти ће заузети.

До избора нових министара, Влада у техничком мандату, осим у неким изузетно значајним ситуацијама за земљу, неће моћи да доноси неке важне одлуке. Техничка влада моћи ће да врши само текуће послове и неће моћи да предлаже Народној скупштини законе и друге опште акте нити да доноси прописе, изузев ако је њихово доношење везано за законски рок или то налажу потребе државе, интереси одбране или природна, привредна или техничка несрећа.

Према закону, влада којој је престао мандат, такође, не може да поставља државне службенике на положај у органима државне управе, а при вршењу оснивачких права Републике Србије може једино да именује или да сагласност на именовање вршиоца дужности директора и чланова управног и надзорног одбора.

СКУПШТИНА ЧЕКА МИНИСТРЕ

Следеће редовно заседање Скупштине Србије почеће на јесен, а у међувремену је парламент у ванредном заседању и по потреби могу да се заказују седнице. Прва следећа биће седница за избор нове владе, која би требало да буде одржана у наредне две недеље.

(Новости)

Коментари / 0

Оставите коментар