Počinju razgovori o novoj Vladi

Novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi već tokom vikenda da započne konsultacije sa koalicionim partnerima oko izbora novog premijera i Vlade Srbije - saznaju "Novosti".

Srbija 01.06.2017 | 09:20
Počinju razgovori o novoj Vladi
Nakon toga biće održani sastanci Predsedništva i Glavnog odbora naprednjaka, kako bi najkasnije do svečane inauguracije predsednika 23. juna bio poznat sastav novog ministarskog kabineta.

Lista kandidata za Vučićevog naslednika u Nemanjinoj svedena je na tri imena - lider socijalista Ivica Dačić, ministarka državne uprave Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada i visoki funkcioner SNS Miloš Vučević.

Predsednik Vučić još nije prelomio kome će dodeliti mandat za sastav nove vlade, a kako se bliži dan odluke jačaju i pritisci iz vrha njegove partije da to mesto dobije kadar SNS.

Neposredno pre nego što će Vučić i zvanično započeti predsednički mandat, pojavile su se informacije da se sastao sa Dačićem, poručio mu da on ipak neće biti njegov prvi pik za premijersko mesto i da je lider SPS burno reagovao na takvu odluku.

Dačić za "Novosti" demantuje da je takav razgovor vođen i tvrdi da nikakve svađe nije bilo:

- Milion puta sam rekao da nikakvih dogovora o mestu premijera nije bilo, niti je to bio uslov socijalista za koalicionu saradnju i podršku Vučiću na predsedničkim izborima. Nikada sam sebe nisam kandidovao za tu funkciju.

Kao prvi potpredsednik Vlade, Dačić od srede kao v. d. premijera vodi Vladu u tehničkom mandatu. A rok za izbor nove vlade je 30 dana od dana podnošenja ostavke premijera, odnosno do 28. juna.

Vučić je u nekoliko navrata poručio da će taj posao biti mnogo brže završen, kako bi novi ministri imali zvaničnu promociju kada bude organizovana svečani prijem povodom inauguracije novog predsednika, na kojoj se očekuje veliki broj šefova država i vlada iz regiona, Evrope i sveta.

Prema našim informacijama, novi premijerski kabinet najverovatnije će imati isti broj ministarskih mesta - 19, ali nije isključeno da neki "igrači" budu zamenjeni i da u Nemanjinu 11 uđu i neka nova lica. Za sada se spekuliše da bi to mogao biti funkcioner socijalista Branko Ružić i lider SNP Nenad Popović, ali nije još do kraja definisano koje tačno pozicije u izvršnoj vlasti će zauzeti.

Do izbora novih ministara, Vlada u tehničkom mandatu, osim u nekim izuzetno značajnim situacijama za zemlju, neće moći da donosi neke važne odluke. Tehnička vlada moći će da vrši samo tekuće poslove i neće moći da predlaže Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Prema zakonu, vlada kojoj je prestao mandat, takođe, ne može da postavlja državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

SKUPŠTINA ČEKA MINISTRE

Sledeće redovno zasedanje Skupštine Srbije počeće na jesen, a u međuvremenu je parlament u vanrednom zasedanju i po potrebi mogu da se zakazuju sednice. Prva sledeća biće sednica za izbor nove vlade, koja bi trebalo da bude održana u naredne dve nedelje.

(Novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar