Додатно угрожен аранжман са ММФ

Шансе за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) додатно су угрожене након што је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио предлог закона којим се повећавају плате полицијским службеницима на нивоу БиХ.

Босна и Херцеговина 31.05.2017 | 13:55
Додатно угрожен аранжман са ММФ
Претходно је у парламенту оборен и сет закона о акцизама, због чега су сада озбиљно угрожени и остали кредитни аранжмани.

Шеф Мисије ММФ за БиХ Надим Илахи, предвидевши овакав сценарио 26. маја или 3 дана пред седницу Дома народа послао упозорење на десетак адреса званичника, међу којима су председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, ентитетски премијери, министри финансија и гувернер Централне банке БиХ.

Илахи је у писму изразио забринутост због потенцијалних ефеката усвајања закона о повећању плата полицијским службеницима.

- Примили смо знању да је Министарство финансија дало негативно мишљење 2. децембра 2016. године, које је у складу са континуираном структуралном одредницом која позива на уздржавање од повећања плата у јавном сектору - упозорио је Илахи.

Он је додао да би ово повећање значило издвајање додатних 8 до 9 милиона КМ из буџета, што би изискивало и нове преговоре са ММФ о програмским циљевима.

Лист наводи да је ово озбиљно упозорење ММФ игнорисано.

- Иако зна какве то политичке последице може произвести, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић сам је пристао на повећање плата полицији - пишу "Независне новине".

Председник Синдиката радника Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Данијел Илић рекао је да власти БиХ сада први пут нуде нешто конкретно, додајући да је полицијским службеницима веома битно да је овај закон усвојен.

Наводи се да су лоше стране новог закона претње ММФ дефинитивним одустајањем од даљег кредитирања, губљење кредибилитета код међународних институција, издвајање из буџета додатних 8 до 9 милиона КМ, као и могућност да грађани буду највећа колатерална штета.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоол

31.05.2017 11:51

Морају да повећају плате у нади да неко мора да их брани када народ узме говњиве мотке у руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, али...

31.05.2017 12:48

... када читам овакве вијести, дође ми да честитам политичарима у БиХ. Јер нас, тиме што себи трпају паре у дуп@, спашавају опресије ММФ-а. Знам да звучи грозно, да претходно реченим браним ову багру на власти. Али од два зла, наша багра је мање зло од ММФ багре. Не знам да ли ови наши то раде свјесно или несвјесно?

Name

Каменко

31.05.2017 12:10

ММФ вец двадесет година! Сада је досло вријеме да видимо хоце ли пацијент да презиви без кредита. Ако не мозе нека издахне, и то је људски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

31.05.2017 14:14

То је најбоља вијест данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

31.05.2017 14:44

СВИМА ПЛАТЕ ИПОВЕЋАЊА ОСИМ БОРЦИМА НА БИРОУ,НИКО НЕБРИНЕ О НАМА ТРЕБА ОРГАНИЗАВАТИ БУНУ И ПАРАЛИСАТИ РАД СВИХ ОРГАНА БЛОКИРАТИ САОБРАЋАЈНИЦЕ И ТРАЖИТИ УЛТИМАТИВНО НОВИ ЗАКОН О БОРЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ