Dodatno ugrožen aranžman sa MMF

Šanse za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dodatno su ugrožene nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio predlog zakona kojim se povećavaju plate policijskim službenicima na nivou BiH.

Bosna i Hercegovina 31.05.2017 | 13:55
Dodatno ugrožen aranžman sa MMF
Prethodno je u parlamentu oboren i set zakona o akcizama, zbog čega su sada ozbiljno ugroženi i ostali kreditni aranžmani.

Šef Misije MMF za BiH Nadim Ilahi, predvidevši ovakav scenario 26. maja ili 3 dana pred sednicu Doma naroda poslao upozorenje na desetak adresa zvaničnika, među kojima su predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, entitetski premijeri, ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

Ilahi je u pismu izrazio zabrinutost zbog potencijalnih efekata usvajanja zakona o povećanju plata policijskim službenicima.

- Primili smo znanju da je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje 2. decembra 2016. godine, koje je u skladu sa kontinuiranom strukturalnom odrednicom koja poziva na uzdržavanje od povećanja plata u javnom sektoru - upozorio je Ilahi.

On je dodao da bi ovo povećanje značilo izdvajanje dodatnih 8 do 9 miliona KM iz budžeta, što bi iziskivalo i nove pregovore sa MMF o programskim ciljevima.

List navodi da je ovo ozbiljno upozorenje MMF ignorisano.

- Iako zna kakve to političke posledice može proizvesti, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić sam je pristao na povećanje plata policiji - pišu "Nezavisne novine".

Predsednik Sindikata radnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Danijel Ilić rekao je da vlasti BiH sada prvi put nude nešto konkretno, dodajući da je policijskim službenicima veoma bitno da je ovaj zakon usvojen.

Navodi se da su loše strane novog zakona pretnje MMF definitivnim odustajanjem od daljeg kreditiranja, gubljenje kredibiliteta kod međunarodnih institucija, izdvajanje iz budžeta dodatnih 8 do 9 miliona KM, kao i mogućnost da građani budu najveća kolateralna šteta.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zool

31.05.2017 11:51

Moraju da povećaju plate u nadi da neko mora da ih brani kada narod uzme govnjive motke u ruke.

ODGOVORITE
Name

Da, ali...

31.05.2017 12:48

... kada čitam ovakve vijesti, dođe mi da čestitam političarima u BiH. Jer nas, time što sebi trpaju pare u dup@, spašavaju opresije MMF-a. Znam da zvuči grozno, da prethodno rečenim branim ovu bagru na vlasti. Ali od dva zla, naša bagra je manje zlo od MMF bagre. Ne znam da li ovi naši to rade svjesno ili nesvjesno?

Name

Kamenko

31.05.2017 12:10

MMF vec dvadeset godina! Sada je doslo vrijeme da vidimo hoce li pacijent da prezivi bez kredita. Ako ne moze neka izdahne, i to je ljudski.

ODGOVORITE
Name

adzenda

31.05.2017 14:14

To je najbolja vijest danas.

ODGOVORITE
Name

BORAC

31.05.2017 14:44

SVIMA PLATE IPOVEĆANJA OSIM BORCIMA NA BIROU,NIKO NEBRINE O NAMA TREBA ORGANIZAVATI BUNU I PARALISATI RAD SVIH ORGANA BLOKIRATI SAOBRAĆAJNICE I TRAŽITI ULTIMATIVNO NOVI ZAKON O BORCIMA.

ODGOVORITE