Опасан вирус пријети рачунарима

Почетком маја 185. 000 рачунара у 100 земаља свијета постало је мета опасног WаннаЦрyптор вируса, чиме је угрожена приватност и нанесена милионска штета компанијама чији су рачунари заражени. До сада није познато да ли је и у коликој мјери овај вирус наштетио пословним лицима у Босни и Херцеговини, међутим, природа вируса је таква да је довољно да се зарази један рачунар унутар мреже, што ће омогућити несметано ширење.

Босна и Херцеговина 30.05.2017 | 12:07
Опасан вирус пријети рачунарима
Рансомwаре унутар себе садржи компоненте црва који користи недавно откривене пропусте те тако утиче на широк опсег Wиндоwс оперативних система, укључујући 2008, 2008 Р2, 7, 7 СП1.

Напад је проузроковао озбиљне прекиде болницама, телеком компанијама, нафтној индустрији и фабрикама. Међу организацијама које су претрпиле најтеже нападе су и Натионал Хеалтх Сервице (НХС) у Великој Британији.

''Овај проблем се рефлектује на нашу државу као и државе регије тако што су компаније и институције једнако подложне да буду заражене малициозним вирусом. Ширење тог вируса је олакшано масовним кориштењем нелегалног софтвера и антивирусних програма који немају могућност најновијих упдате-а'', казао је специјалиста за софтwаре и бранд манагер у ИМТЕЦ Солутионс Ахмед Алић.

Алић додаје како посљедице могу бити катастрофалне. Ту се првенствено мисли на губитке важних података компанија што може проузроковати велике финансијске трошкове.

Вирус је програмиран са основним циљем да зараженом уређају енкриптује приступ свим подацима и документима на том уређају, уз откупнине, како би подаци поново били доступни.

''Говоримо о 300 америчких долара по зараженом рачунару, што за појединачне компаније може бити енорман износ. Осим тога, ту су и повјерљиви подаци које корисници и поред тражене уплате врло лако могу изгубити'', појашњава Алић.

Стручњаци за безбједност интернета се слажу како овакво понашање вируса до сада није виђено те да оно понајвише погађа сервере који користе рањиве верзије СМБ протокола. Ипак, постоје и системи који су спремно дочекали овакве нападе, а један од ријетких антивируса који је пресрео варијације овог вируса је Битдефендер.

Свим корисницима се препоручује да што прије ажурирају своје оперативне системе и антивирусна рјешења. Уколико користе нелегална антивирусна рјешења, овакав напад је посљедње упозорење да пређу на легална рјешења уз "Зеро тиме протецтион" како би спријечили штету.

Извор: Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дарио

30.05.2017 10:57

Ето вам видоуз...засто се фино не користите линуxом..свемирска станица мир је на линуxу успут рецено..вјероватно зато сто је безвезан :)

ОДГОВОРИТЕ