Нисам грађане Србије лагао

Одлазећи премијер и изабрани председник Александар Вучић изјавио је данас, на опроштајној конференцији за новинаре у својству премијера, да Влада Србије не би могла да постигне успех без подршке грађана Србије.

Србија 30.05.2017 | 11:30
Нисам грађане Србије лагао
"Ништа баш ништа не би од тога било да није било грађана и њихове подршке, као и жеље да мењамо земљу и мењамо себе", рекао је Вучић на прес-конференцији испред виле Мир.

Подсетио је да је Влада "стартовала" када су Србију 2014. погодиле катастрофалне поплаве, а да је из те ситуације изашла без иједне афере.

Пуна каса

Александар Вучић поручио је да наследнику на челу Владе оставља добру касу.

"Немамо проблем са ликвидношћу, са солвентношћу", рекао је Вучић на прес-конференцији и изразио уверење да ће и следећа Влада бити дисциплинована у трошењу новца.



"То отвара могућност за веће плате и пензије", рекао је.

Подсетио је и да је Србија шеста земља, по апсолутним бројевима, по броју запослених уз помоћ субвенција државе, те да верује да ће такве инвестиције и запосленост расти.

Одлазећи премијер подсетио је да је у 2016. остварен раст БДП-а за 2,8 одсто, да се у овој години очекује раст већи од три одсто, а да су процене Светске банке и ММФ-а да ће бити већи и од 3,5 одсто.

"То је веће од просека раста држава чланица ЕУ, али нама тај раст није довољан. Потребан је већи како бисмо стигли најразвијеније земље ЕУ и зато ти бројеви морају да буду већи", рекао је Вучић.

Он је додао да је поносан што буџет није у дефициту, и нагласио да ће мај бити завршен са девет до десет миљарди суфицита.



"Очекујем да ће се појачати суфицит у јуну, јер је предвиђено да имамо пет милијарди суфицита у том месецу", рекао је Вучић и констатовао да наредном председнику Владе оставља пуну касу.

Вучић је рекао и да сматра да ће дисциплина у трошењу новца бити суштина понашања и наредне владе и да ће то омогућити повећавање плата и пензија.

Он је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу што је, како је рекао, у најтежим тренуцима подржавао Владу, а посебно приликом провођења мера фискалне консолидације.

Када је реч о угледу Србије у свету, Вучић је додао да је он значајно виши него што је икада био, али да још није задовољан.

"Морамо много да радимо и да градимо имиџ Србије да буде још бољи, како бисмо могли да рачунамо на подршку међународне заједнице. Уверен сам да ће ЕУ бити стратешки циљ Владе, али и одржавање добрих традиционалних и пријатељских односа са Руском Федерацијом, Кином и Сједињеним Америчким Државама", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да су то кључни приоритети за будућност и да је уверен да је досадашња Влада успешно штитила националне и државне интересе Србије.

"Имали смо одлучну, разумну и рационалну политику, а очувањем мира и стабилности успели само да обезбедимо пристојан и нормалан живот у Србији", рекао је Вучић.

Градићемо и даље путеве и железнице

Александар Вучић рекао је да је изузетно поносан на оно што је урађено на инфраструктури.



Вучић је сумирао изведене радове на Коридорима 10 и 11, истичући тунел Манајле, који ће бити дуг два километра и најдужи у Србији, али и додао да ће се део од Чачка до Појата радити најбрже што је могуће "кључни аутопут за Србију", који спаја исток и запад земље.

Подсетио је и на велике радове на сређивању корита река, спречавање бујичних поплава и похвалио сарадњу са покрајинском владом у Новом Саду.

Поручио је да ће као председник Републике истрајавати на изградњи ауто-пута Ниш - Приштина, јер, како је објаснио, осим што ће то повезати на десетине хиљада Срба на Косову и Метохији, истовремено ће омогућити грађанима Србије да одлазе у бање у јужну Србију, али и инвеститорима да у том крају улажу новац.

Железничка пруга од Београда до Суботице у саставу пруге која ће ићи до Будимпеште биће готова, каже, крајем 2019. године.

О ресорима и приоритетима...

Углед Србије је значајно већи него раније, али морамо на томе још много да радимо и на односима са ЕУ, што остаје наше стратешко опредљење, али и да јачамо везе са Кином, одржавамо висок ниво развијених односа Русијом, наравно и са САД, навео је одлазећи премијер Александар Вучић на опроштајној прес-конференцији.

"За војску и полицију урадили смо неупоредиво више него у последњих 35 година, и у погледу наоружавања и опремања, и наставићемо тако, јер нам је потребна модерна војска, али и модерна полиција да би могла да се обрацунава с криминалом и корупцијом", рекао је Вучић, говорећи о томе како види даљи рад по ресорима Владе.

Сад сигурно можемо да кажемо да ће бити завршен Музеј савремене уметности, а наредне и Народни музеј, чиме ћемо додатно побољшати понуду у културној сфери, али и туристичку понуду, а пре свега то ће бити значајно за грађане Србије.

У спорту смо освајали више медаља неко икад, јер смо у врхунски спорт уложили више новца него икада.

У образовању морамо заједно с Владом да разговарамо о принципима, методама учења, о томе какве образовне профиле и какву наставу желимо, али то није могуће само у оквирима Владе и министарстава, већ нам ту треба консензус целог друштва, те позивам све релевантне чиниоце да се у то укључе.

Пољопривреда отвара нове шансе, идемо убрзано у модернизацију, али убрзано јацамо и прерађивачку и прехрамбену индустрију, чиме ћемо да повећавамо БДП, као и наменска индустрија.

Министарство финансија треба да реформише пореску управу, а кад то завршимо, сигуран сам, рекао је Вучић, да моземо да очекујемо још боље резултате у наплати прихода, а расходе морамо великом дисциплином да држимо под контролом.



Наводећи да нам је владавина права изузетно значајна, јер правна сигурност доводи инвеститоре а то доноси радна места и раст, Вучић је рекао да ће се наставити рад на поглављима 23 и 24 у преговорима о приступању са ЕУ, односно на прописима и законима које тражи ЕУ, али су пре свега у нашем интересу.

Верујем у Србију

Верујем у Србију, биће то добро место за живот, поручио је данас изабрани председник Александар Вучић.

"Верујем у Србију. Увек сам веровао у Србију и увек ћу веровати у њу", рекао је Вучић на опроштајној конференцији за штампу у својству премијера, те грађанима и Влади поручио да верују у себе и воле и верују пре свега у своју Србију.

Он је истакао да никада није лагао грађане, да је говорио истину и да боља времена долазе:

"Сваког дана осећаће се боља времена на сваком кораку", нагласио је Вучић.



Он је указао на десетине и десетине градилишта у Београду, додавши да данас у главном граду има 14 пута више градилишта него у марту 2013. године.

Тако је, како је додао, и у свим другим нашим градовима и тај тренд ће се наставити.

Вучић је најавио и да ће се повући са функције предсједника СНС, али да ће о томе благовремено обавијестити јавност.

Говорећи о односима у региону, рекао је да их карактеришу двије ствари.

„Имате много тензија, али и јасно изражене проблеме. Вјерујем да смо са БиХ неку врсту повјерења успјели да изградимо. Са Црном Гором и Македонијом не мислим да су лоши односи. Са Приштином нам предстоје тешки разговори, али ма колико да су тешки, боље је да разговарамо", рекао је Вучић и поновио да би до 20. јуна требало да се зна име новог премијера.

Завршавајући обраћање, Вучић је рекао да посао председника Владе није био лак, али да га је обављао с највећом срећом и поносом.

Захвалио је министрима на енергији и активизму, а новинарима зато што су увек желели да чују нешто више, али и што су били оштри.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Боки

30.05.2017 09:37

Из твојих уста у божије уши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

30.05.2017 09:56

ШЕШЕЉ ЈЕ РЕКО ДА ЈЕ ВУЧИЋ НАЈВЕЋИ МЕДИЈСКИ МАНИПУЛАТОР ПОГЛЕДАЈТЕ НА YОУТУБЕ КАДА КАЗЕ ДА ЗА ЈЕДНОГ СРБИНА ТРЕБА УБИТИ 100 МУСЛИМАНА , А САДА ПРИЧА О ДЕМОКРАТИЈИ И ЕВРОПСКИМ ВРИЈЕДНОСТИМА

Name

БОБА

30.05.2017 09:41

ОЗБИЉАН ДЈЕЛУЈЕ ИМПОНУЈЕ МУ СВАКИ ДОБАР КОМПЛИМЕНТ КАО И СВАКОМ ЧОВЈЕКУ МАЛО ЈЕ НАИВАН ДЈЕТЕ У ДУШИ ВЈЕРУЈЕ СВАКОМЕ ПРЕДСЈЕДНИК МОРА ИМАТИ СВОЈЕ ЈА СВАКОМ БИТИ ПРИЈАТЕЉ АЛИ У ГЛАВИ НАПРАВИТИ РЕЗ КО СУ ПРАВИ .ЈАКО ИХ ЈЕ МАЛО СВЕ ЈЕ У ПОЛИТИЦИ ГЛУМА И ДОДВОРАВАЊЕ ЗА САДА БОЉЕГ СРБИЈА НИЈЕ ИМАЛА ЖЕЛИМ МУ СВУ СРЕЋУ СА ДОЗОМ РЕЗЕРВЕ ПРЕМА МНОГИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бабаја

30.05.2017 09:52

Кад говори о дефициту, изразава га у еврима, а суфицит приказује у динарима. Лицемерно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глумац

30.05.2017 12:34

Београдска школа глуме је увијек била добра! Довољно би било погледати јавни дуг Србије кад је дошла ова власт, а колико се дугује сада....сва прича пада у воду!!!

Name

Зоол

30.05.2017 09:53

У праву си,гора времена од ових не могу.Оволики криминал,непотизам,корупција и сл. лоповлуци су узели маха да не може висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

30.05.2017 10:25

Лази,лази,лази ме, ти то радис најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

30.05.2017 11:41

Само сто даље од балкана ови политицари праве народ будалама прицају о неком зивоту а све висе и висе бједе око нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

30.05.2017 12:02

Ти буди далеко, ти само буди далеко, зелена ријеко давних момачких снова, ја сам се зарек'о, ја сам се давно зарек'о, да у мој живот никад неће уселити нова, све је лаж, само пуста лаж, што се око нас у круг врти, све је лаж, само пуста лаж, све је лаж осим смрти...

ОДГОВОРИТЕ