Nisam građane Srbije lagao

Odlazeći premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na oproštajnoj konferenciji za novinare u svojstvu premijera, da Vlada Srbije ne bi mogla da postigne uspeh bez podrške građana Srbije.

Srbija 30.05.2017 | 11:30
Nisam građane Srbije lagao
"Ništa baš ništa ne bi od toga bilo da nije bilo građana i njihove podrške, kao i želje da menjamo zemlju i menjamo sebe", rekao je Vučić na pres-konferenciji ispred vile Mir.

Podsetio je da je Vlada "startovala" kada su Srbiju 2014. pogodile katastrofalne poplave, a da je iz te situacije izašla bez ijedne afere.

Puna kasa

Aleksandar Vučić poručio je da nasledniku na čelu Vlade ostavlja dobru kasu.

"Nemamo problem sa likvidnošću, sa solventnošću", rekao je Vučić na pres-konferenciji i izrazio uverenje da će i sledeća Vlada biti disciplinovana u trošenju novca.



"To otvara mogućnost za veće plate i penzije", rekao je.

Podsetio je i da je Srbija šesta zemlja, po apsolutnim brojevima, po broju zaposlenih uz pomoć subvencija države, te da veruje da će takve investicije i zaposlenost rasti.

Odlazeći premijer podsetio je da je u 2016. ostvaren rast BDP-a za 2,8 odsto, da se u ovoj godini očekuje rast veći od tri odsto, a da su procene Svetske banke i MMF-a da će biti veći i od 3,5 odsto.

"To je veće od proseka rasta država članica EU, ali nama taj rast nije dovoljan. Potreban je veći kako bismo stigli najrazvijenije zemlje EU i zato ti brojevi moraju da budu veći", rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što budžet nije u deficitu, i naglasio da će maj biti završen sa devet do deset miljardi suficita.



"Očekujem da će se pojačati suficit u junu, jer je predviđeno da imamo pet milijardi suficita u tom mesecu", rekao je Vučić i konstatovao da narednom predsedniku Vlade ostavlja punu kasu.

Vučić je rekao i da smatra da će disciplina u trošenju novca biti suština ponašanja i naredne vlade i da će to omogućiti povećavanje plata i penzija.

On je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je, kako je rekao, u najtežim trenucima podržavao Vladu, a posebno prilikom provođenja mera fiskalne konsolidacije.

Kada je reč o ugledu Srbije u svetu, Vučić je dodao da je on značajno viši nego što je ikada bio, ali da još nije zadovoljan.

"Moramo mnogo da radimo i da gradimo imidž Srbije da bude još bolji, kako bismo mogli da računamo na podršku međunarodne zajednice. Uveren sam da će EU biti strateški cilj Vlade, ali i održavanje dobrih tradicionalnih i prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da su to ključni prioriteti za budućnost i da je uveren da je dosadašnja Vlada uspešno štitila nacionalne i državne interese Srbije.

"Imali smo odlučnu, razumnu i racionalnu politiku, a očuvanjem mira i stabilnosti uspeli samo da obezbedimo pristojan i normalan život u Srbiji", rekao je Vučić.

Gradićemo i dalje puteve i železnice

Aleksandar Vučić rekao je da je izuzetno ponosan na ono što je urađeno na infrastrukturi.



Vučić je sumirao izvedene radove na Koridorima 10 i 11, ističući tunel Manajle, koji će biti dug dva kilometra i najduži u Srbiji, ali i dodao da će se deo od Čačka do Pojata raditi najbrže što je moguće "ključni autoput za Srbiju", koji spaja istok i zapad zemlje.

Podsetio je i na velike radove na sređivanju korita reka, sprečavanje bujičnih poplava i pohvalio saradnju sa pokrajinskom vladom u Novom Sadu.

Poručio je da će kao predsednik Republike istrajavati na izgradnji auto-puta Niš - Priština, jer, kako je objasnio, osim što će to povezati na desetine hiljada Srba na Kosovu i Metohiji, istovremeno će omogućiti građanima Srbije da odlaze u banje u južnu Srbiju, ali i investitorima da u tom kraju ulažu novac.

Železnička pruga od Beograda do Subotice u sastavu pruge koja će ići do Budimpešte biće gotova, kaže, krajem 2019. godine.

O resorima i prioritetima...

Ugled Srbije je značajno veći nego ranije, ali moramo na tome još mnogo da radimo i na odnosima sa EU, što ostaje naše strateško opredljenje, ali i da jačamo veze sa Kinom, održavamo visok nivo razvijenih odnosa Rusijom, naravno i sa SAD, naveo je odlazeći premijer Aleksandar Vučić na oproštajnoj pres-konferenciji.

"Za vojsku i policiju uradili smo neuporedivo više nego u poslednjih 35 godina, i u pogledu naoružavanja i opremanja, i nastavićemo tako, jer nam je potrebna moderna vojska, ali i moderna policija da bi mogla da se obracunava s kriminalom i korupcijom", rekao je Vučić, govoreći o tome kako vidi dalji rad po resorima Vlade.

Sad sigurno možemo da kažemo da će biti završen Muzej savremene umetnosti, a naredne i Narodni muzej, čime ćemo dodatno poboljšati ponudu u kulturnoj sferi, ali i turističku ponudu, a pre svega to će biti značajno za građane Srbije.

U sportu smo osvajali više medalja neko ikad, jer smo u vrhunski sport uložili više novca nego ikada.

U obrazovanju moramo zajedno s Vladom da razgovaramo o principima, metodama učenja, o tome kakve obrazovne profile i kakvu nastavu želimo, ali to nije moguće samo u okvirima Vlade i ministarstava, već nam tu treba konsenzus celog društva, te pozivam sve relevantne činioce da se u to uključe.

Poljoprivreda otvara nove šanse, idemo ubrzano u modernizaciju, ali ubrzano jacamo i prerađivačku i prehrambenu industriju, čime ćemo da povećavamo BDP, kao i namenska industrija.

Ministarstvo finansija treba da reformiše poresku upravu, a kad to završimo, siguran sam, rekao je Vučić, da mozemo da očekujemo još bolje rezultate u naplati prihoda, a rashode moramo velikom disciplinom da držimo pod kontrolom.



Navodeći da nam je vladavina prava izuzetno značajna, jer pravna sigurnost dovodi investitore a to donosi radna mesta i rast, Vučić je rekao da će se nastaviti rad na poglavljima 23 i 24 u pregovorima o pristupanju sa EU, odnosno na propisima i zakonima koje traži EU, ali su pre svega u našem interesu.

Verujem u Srbiju

Verujem u Srbiju, biće to dobro mesto za život, poručio je danas izabrani predsednik Aleksandar Vučić.

"Verujem u Srbiju. Uvek sam verovao u Srbiju i uvek ću verovati u nju", rekao je Vučić na oproštajnoj konferenciji za štampu u svojstvu premijera, te građanima i Vladi poručio da veruju u sebe i vole i veruju pre svega u svoju Srbiju.

On je istakao da nikada nije lagao građane, da je govorio istinu i da bolja vremena dolaze:

"Svakog dana osećaće se bolja vremena na svakom koraku", naglasio je Vučić.



On je ukazao na desetine i desetine gradilišta u Beogradu, dodavši da danas u glavnom gradu ima 14 puta više gradilišta nego u martu 2013. godine.

Tako je, kako je dodao, i u svim drugim našim gradovima i taj trend će se nastaviti.

Vučić je najavio i da će se povući sa funkcije predsjednika SNS, ali da će o tome blagovremeno obavijestiti javnost.

Govoreći o odnosima u regionu, rekao je da ih karakterišu dvije stvari.

„Imate mnogo tenzija, ali i jasno izražene probleme. Vjerujem da smo sa BiH neku vrstu povjerenja uspjeli da izgradimo. Sa Crnom Gorom i Makedonijom ne mislim da su loši odnosi. Sa Prištinom nam predstoje teški razgovori, ali ma koliko da su teški, bolje je da razgovaramo", rekao je Vučić i ponovio da bi do 20. juna trebalo da se zna ime novog premijera.

Završavajući obraćanje, Vučić je rekao da posao predsednika Vlade nije bio lak, ali da ga je obavljao s najvećom srećom i ponosom.

Zahvalio je ministrima na energiji i aktivizmu, a novinarima zato što su uvek želeli da čuju nešto više, ali i što su bili oštri.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Boki

30.05.2017 09:37

Iz tvojih usta u božije uši.

ODGOVORITE
Name

RS

30.05.2017 09:56

ŠEŠELJ JE REKO DA JE VUČIĆ NAJVEĆI MEDIJSKI MANIPULATOR POGLEDAJTE NA YOUTUBE KADA KAZE DA ZA JEDNOG SRBINA TREBA UBITI 100 MUSLIMANA , A SADA PRIČA O DEMOKRATIJI I EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA

Name

BOBA

30.05.2017 09:41

OZBILJAN DJELUJE IMPONUJE MU SVAKI DOBAR KOMPLIMENT KAO I SVAKOM ČOVJEKU MALO JE NAIVAN DJETE U DUŠI VJERUJE SVAKOME PREDSJEDNIK MORA IMATI SVOJE JA SVAKOM BITI PRIJATELJ ALI U GLAVI NAPRAVITI REZ KO SU PRAVI .JAKO IH JE MALO SVE JE U POLITICI GLUMA I DODVORAVANJE ZA SADA BOLJEG SRBIJA NIJE IMALA ŽELIM MU SVU SREĆU SA DOZOM REZERVE PREMA MNOGIMA.

ODGOVORITE
Name

babaja

30.05.2017 09:52

Kad govori o deficitu, izrazava ga u evrima, a suficit prikazuje u dinarima. Licemerno...

ODGOVORITE
Name

Glumac

30.05.2017 12:34

Beogradska škola glume je uvijek bila dobra! Dovoljno bi bilo pogledati javni dug Srbije kad je došla ova vlast, a koliko se duguje sada....sva priča pada u vodu!!!

Name

Zool

30.05.2017 09:53

U pravu si,gora vremena od ovih ne mogu.Ovoliki kriminal,nepotizam,korupcija i sl. lopovluci su uzeli maha da ne može vise.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

30.05.2017 10:25

Lazi,lazi,lazi me, ti to radis najbolje.

ODGOVORITE
Name

rade

30.05.2017 11:41

Samo sto dalje od balkana ovi politicari prave narod budalama pricaju o nekom zivotu a sve vise i vise bjede oko nas

ODGOVORITE
Name

Dino

30.05.2017 12:02

Ti budi daleko, ti samo budi daleko, zelena rijeko davnih momačkih snova, ja sam se zarek'o, ja sam se davno zarek'o, da u moj život nikad neće useliti nova, sve je laž, samo pusta laž, što se oko nas u krug vrti, sve je laž, samo pusta laž, sve je laž osim smrti...

ODGOVORITE