НХЛ - финале: Напад Предатора на Лорда Стенлија!

У ноћи између понедељка и уторка креће борба Питсбурга и Нешвила за првака Северне Америке у хокеју на леду.

Остали спортови 29.05.2017 | 20:45
НХЛ - финале: Напад Предатора на Лорда Стенлија!
Хокеј на леду, најбржи колективни спорт на свету, на овим нашим просторима далеко је испод планетарне популарности. Ипак, ретко ко од правих заљубљеника у спорт и спортско клађење не зна за НХЛ најјачу и најпрестижнију хокејашку лигу на свету.

Северноамеричко професионално такмичење одавно је постало глобални феномен, о чему довољно говоре и плате највећих звезда које достиже астрономске суме, попут оних у НБА. Самим тим, све је поштено, утегнуто, врхунски и – скупо. Дакле, као створено за уживање гледалаца, али у последњих неколико деценија и кладилаца. У Северној Америци, дакле САД-у и Канади, бејзбол и амерички фудбал, то јест МЛБ и НФЛ, без су премца што се спортског клађења тиче, а одмах испод њих су НБА и НХЛ. Како је у току последњи стадијум сезона и за кошаркаше и за хокејаше, узбуђење је и на теренима, али и у кладионицама „преко баре“достигло максимум. 

У овогодишњем великом финалу, које носи званични назив Стенли куп финале, играју Нешвил Предаторси и Питсбург Пингвинси. И док је Предаторима ово (зачудо) прво финале у историји, Пингвини су готово „стални гости лорда Стенлија“. Тако је било и прошле сезоне када је престижни пехар поново завршио у њиховим витринама.

Једна од најмоћнијих организација унутар Националне хокејашке лиге слови за фаворита у финалу, а 2016. славио је над Сан Хозе Шарксима са 4:2 у мечевима. Главне полуге тима су прави чаробњаци на леду, Сидни Крозби и Јевгениј Маљкин. Канађанин и Рус када су расположени могу буквално сами да победе ко год стане испред њих. Такав скуп талента и искуства нема нико у НХЛ-у и јасно је да су они велика превага на Питсбургов тас у финалу. Уколико освоје титулу, постаће први тим након Детроит Ред Вингса (1997-1998) којем је то пошло за руком.

С друге стране, Предатори, који ове сезоне славе 19 година постојања, ослањају се на фантастичну одбрану предвођену невероватним голманом из Финске Пеком Ринеом. Оно што иде наруку екипи из Нешвила је пподатак да су им се противници намучили у полуфиналу. Главна звезда напада клуба из Тенесија  је 22-годишњи Швеђанин Филип Форсберг од којег се можда и превише очекује.

Већина експерата се слаже са тим да су Пингвини фаворити, али не велики, тако да се очекује шест или седам утакмица, дакле максималан број. 

Сви мечеви почињу у 02.00 по средњоевропском времену.

ШАМПИОНИ ОД 2000.
2000. Њу Џерси Девилс
2001. Колорадо Авелаж
2002. Детроит Ред Вингс
2003. Њу Џерси Девилс
2004. Тампа Беј Лајтнингс
2005. локаут
2006. Каролина Харикенс
2007. Анахајм Мајти Дакс
2008. Детроит Ред Вингс
2009. Питсбург Пингвинс
2010. Чикаго Блекхоукс
2011. Бостон Бруинс
2012. Лос Анђелес Кингс
2013. Чикаго Блекхоукс
2014. Лос Анђелес Кингс
2015. Чикаго Блекхоукс
2016. Питсбург Пингвинс


РАСПОРЕД МЕЧЕВА
УТОРАК 30. МАЈ, ПИТСБУРГ
ЧЕТВРТАК 1. ЈУН, ПИТСБУРГ
НЕДЕЉА 4. ЈУН, НЕШВИЛ
УТОРАК 6. ЈУН, НЕШВИЛ
* ПЕТАК 9. ЈУН, ПИТСБУРГ
* ПОНЕДЕЉАК 12. ЈУН, НЕШВИЛ
* ЧЕТВРТАК 14. ЈУН, ПИТСБУРГ 
* Игра се на четири добијена меча, дуели означени звездицом играће се ако буде потребно

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар