NHL - finale: Napad Predatora na Lorda Stenlija!

U noći između ponedeljka i utorka kreće borba Pitsburga i Nešvila za prvaka Severne Amerike u hokeju na ledu.

Ostali sportovi 29.05.2017 | 20:45
NHL - finale: Napad Predatora na Lorda Stenlija!
Hokej na ledu, najbrži kolektivni sport na svetu, na ovim našim prostorima daleko je ispod planetarne popularnosti. Ipak, retko ko od pravih zaljubljenika u sport i sportsko klađenje ne zna za NHL najjaču i najprestižniju hokejašku ligu na svetu.

Severnoameričko profesionalno takmičenje odavno je postalo globalni fenomen, o čemu dovoljno govore i plate najvećih zvezda koje dostiže astronomske sume, poput onih u NBA. Samim tim, sve je pošteno, utegnuto, vrhunski i – skupo. Dakle, kao stvoreno za uživanje gledalaca, ali u poslednjih nekoliko decenija i kladilaca. U Severnoj Americi, dakle SAD-u i Kanadi, bejzbol i američki fudbal, to jest MLB i NFL, bez su premca što se sportskog klađenja tiče, a odmah ispod njih su NBA i NHL. Kako je u toku poslednji stadijum sezona i za košarkaše i za hokejaše, uzbuđenje je i na terenima, ali i u kladionicama „preko bare“dostiglo maksimum. 

U ovogodišnjem velikom finalu, koje nosi zvanični naziv Stenli kup finale, igraju Nešvil Predatorsi i Pitsburg Pingvinsi. I dok je Predatorima ovo (začudo) prvo finale u istoriji, Pingvini su gotovo „stalni gosti lorda Stenlija“. Tako je bilo i prošle sezone kada je prestižni pehar ponovo završio u njihovim vitrinama.

Jedna od najmoćnijih organizacija unutar Nacionalne hokejaške lige slovi za favorita u finalu, a 2016. slavio je nad San Hoze Šarksima sa 4:2 u mečevima. Glavne poluge tima su pravi čarobnjaci na ledu, Sidni Krozbi i Jevgenij Maljkin. Kanađanin i Rus kada su raspoloženi mogu bukvalno sami da pobede ko god stane ispred njih. Takav skup talenta i iskustva nema niko u NHL-u i jasno je da su oni velika prevaga na Pitsburgov tas u finalu. Ukoliko osvoje titulu, postaće prvi tim nakon Detroit Red Vingsa (1997-1998) kojem je to pošlo za rukom.

S druge strane, Predatori, koji ove sezone slave 19 godina postojanja, oslanjaju se na fantastičnu odbranu predvođenu neverovatnim golmanom iz Finske Pekom Rineom. Ono što ide naruku ekipi iz Nešvila je ppodatak da su im se protivnici namučili u polufinalu. Glavna zvezda napada kluba iz Tenesija  je 22-godišnji Šveđanin Filip Forsberg od kojeg se možda i previše očekuje.

Većina eksperata se slaže sa tim da su Pingvini favoriti, ali ne veliki, tako da se očekuje šest ili sedam utakmica, dakle maksimalan broj. 

Svi mečevi počinju u 02.00 po srednjoevropskom vremenu.

ŠAMPIONI OD 2000.
2000. Nju Džersi Devils
2001. Kolorado Avelaž
2002. Detroit Red Vings
2003. Nju Džersi Devils
2004. Tampa Bej Lajtnings
2005. lokaut
2006. Karolina Harikens
2007. Anahajm Majti Daks
2008. Detroit Red Vings
2009. Pitsburg Pingvins
2010. Čikago Blekhouks
2011. Boston Bruins
2012. Los Anđeles Kings
2013. Čikago Blekhouks
2014. Los Anđeles Kings
2015. Čikago Blekhouks
2016. Pitsburg Pingvins


RASPORED MEČEVA
UTORAK 30. MAJ, PITSBURG
ČETVRTAK 1. JUN, PITSBURG
NEDELJA 4. JUN, NEŠVIL
UTORAK 6. JUN, NEŠVIL
* PETAK 9. JUN, PITSBURG
* PONEDELJAK 12. JUN, NEŠVIL
* ČETVRTAK 14. JUN, PITSBURG 
* Igra se na četiri dobijena meča, dueli označeni zvezdicom igraće se ako bude potrebno

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar