У Вуковом дому културе

У Вуковом дому културе у Лозници, у Галерији Мина Караџић, која је посвећена мезимици оца наше писмености и културе Вука Караџуића, јуче је отворена изложба слика Лозничанке Маријане Благојевић (23), стиденткње завршне године студија на Академији уметности у Новом Саду, на ликовном департману, Одсеку за сликарство у класи професорке Босиљке Зиројевић Лечић, која је изнедрила плејаду наших сјајних академских сликара.

Србија 29.05.2017 | 12:30
У Вуковом дому културе
По оцени академика СКАНУ, Драгољуба Драга Мирковића, ликовног уметника, "сасвим је извесно да се изразом, техником, лепотом са платна, придружује, на најбољи начин Маријана, која потиче из завичаја где су рођени такви великани ликовне уметности као што је био Мића Поповић, који је оставио легат Лозници, заједно са супругом Вером Божичковић Поповић".



"Маријанине слике зраче љубављу, топлином и најтананијим осећањима, које иоле бољи познавалц ове уметности може да доживи на најбољи и најлепши начин, радостан што наша младост има и знање, и осећај, и таленат за стварање уз стално учење, изграђивање и израза и интелектуалне `душе`", каже академик Мирковић.



Мр Драго Симић, који прати рад младе сликарке од малих ногу, каже да је, "с разлогом поносан на њен развојни уметнички пут, који показује сваки пут нова обележја и даровитости и знања и умећа".

Маријана је већ учествовала на више уметничких колонија и заједничких изложби. Учесник ликовних колонија у Тршићу 2008, 2010. и 2011. године као и на више колективних изложби у оквиру Школе сликања и цртања професора Драге Симића.

Учесник је и Колективне изложбе у оквиру обележавања Месеца франкофоније у Француском институту у Новом Саду под насловом:



“Познајем своје границе. Зато идем даље.“/“Је цоннаис мес лимитес. Ц’ест поурqуои је ваис ау-делà.” 2015. године;

Иза ње је и изложба цртежа студената друге године сликарства Академије уметности Универзитета у Новом Саду у класи профофесорке Босиљке Зиројевић у галерији Мост 2015. године као и изложба у оквиру фестивала Девет у Старој циглани у Београду прошле године.



"Славни Достојевски је писао да ће `лепота да сачува свет`, а наша млада сликарка већ даје допринос томе својим прелепим делима која разумеју сви људи, без обзира којим језиком говоре", рекао је епископ шабачки Лаврентије.

"Девојка је из побожне куће. Њена дела - када је бивши архимандрит њихове омиљене богомоље, у Јадру, Стефан Јовановић проглашен светим. Први леп култуирни догађај је, после тога Маријанина изложба, што је, ето, Божја воља."

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар