U Vukovom domu kulture

U Vukovom domu kulture u Loznici, u Galeriji Mina Karadžić, koja je posvećena mezimici oca naše pismenosti i kulture Vuka Karadžuića, juče je otvorena izložba slika Lozničanke Marijane Blagojević (23), stidentknje završne godine studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na likovnom departmanu, Odseku za slikarstvo u klasi profesorke Bosiljke Zirojević Lečić, koja je iznedrila plejadu naših sjajnih akademskih slikara.

Srbija 29.05.2017 | 12:30
U Vukovom domu kulture
Po oceni akademika SKANU, Dragoljuba Draga Mirkovića, likovnog umetnika, "sasvim je izvesno da se izrazom, tehnikom, lepotom sa platna, pridružuje, na najbolji način Marijana, koja potiče iz zavičaja gde su rođeni takvi velikani likovne umetnosti kao što je bio Mića Popović, koji je ostavio legat Loznici, zajedno sa suprugom Verom Božičković Popović".



"Marijanine slike zrače ljubavlju, toplinom i najtananijim osećanjima, koje iole bolji poznavalc ove umetnosti može da doživi na najbolji i najlepši način, radostan što naša mladost ima i znanje, i osećaj, i talenat za stvaranje uz stalno učenje, izgrađivanje i izraza i intelektualne `duše`", kaže akademik Mirković.



Mr Drago Simić, koji prati rad mlade slikarke od malih nogu, kaže da je, "s razlogom ponosan na njen razvojni umetnički put, koji pokazuje svaki put nova obeležja i darovitosti i znanja i umeća".

Marijana je već učestvovala na više umetničkih kolonija i zajedničkih izložbi. Učesnik likovnih kolonija u Tršiću 2008, 2010. i 2011. godine kao i na više kolektivnih izložbi u okviru Škole slikanja i crtanja profesora Drage Simića.

Učesnik je i Kolektivne izložbe u okviru obeležavanja Meseca frankofonije u Francuskom institutu u Novom Sadu pod naslovom:



“Poznajem svoje granice. Zato idem dalje.“/“Je connais mes limites. C’est pourquoi je vais au-delà.” 2015. godine;

Iza nje je i izložba crteža studenata druge godine slikarstva Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi profofesorke Bosiljke Zirojević u galeriji Most 2015. godine kao i izložba u okviru festivala Devet u Staroj ciglani u Beogradu prošle godine.



"Slavni Dostojevski je pisao da će `lepota da sačuva svet`, a naša mlada slikarka već daje doprinos tome svojim prelepim delima koja razumeju svi ljudi, bez obzira kojim jezikom govore", rekao je episkop šabački Lavrentije.

"Devojka je iz pobožne kuće. Njena dela - kada je bivši arhimandrit njihove omiljene bogomolje, u Jadru, Stefan Jovanović proglašen svetim. Prvi lep kultuirni događaj je, posle toga Marijanina izložba, što je, eto, Božja volja."

BN televizija(V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar