Изоловани народ сопственим рукама прокопао тунел у планини

Да би стигли кући, мештани кинеског села Гуолијанг у Хуисијану у провинцији Хенан морају да путују кроз пролаз прокопан кроз планину Тајханг. Реч је о тунелу дугом 1. 200 метара, широком 4 метра, и високом 5 метара, који представља једини начин да стигну до својих домова.

Путовања 29.05.2017 | 08:38
Изоловани народ сопственим рукама прокопао тунел у планини
Градило га је тринаест сељака, предвођених Шеном Мингсином, помоћу "примитивних“ алата попут чекића и длета у седамдесетим годинама прошлог века, а за завршетак ове грађевинске пустоловине требало им је око пет година.

Да би сакупили новац за материјал, морали су да продају своју стоку и уложе сваки слободни тренутак у изградњу. Потрошено је више од 4.000 чекића и око 12 тона челика.

Тунел је пуштен у промет 1. маја 1977. године, а због свог необичног изгледа на бочној страни планине убрзо је постао туристичка атракција како за Кинезе, тако и интернационалне госте.

Иако вожња у овом тунелу захтева велику пажњу на путу, мештани су му додали и неколико "прозора“ како би путници били окружени призорима предивне природе док њиме пролазе.

Пре градње тунела, приступ селу у долини Тајханга, који је добио име по побуњенику из времена династије Хан, био је врло тежак. Сељаци су нерадо одлазили из својих домова јер су морали да се пењу уским и стрмим планинским путем.


Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бања лука

29.05.2017 18:51

Прије они руцно него Сранковиц масинама сто метара тунела и брдо пробијали седам година огромне милионе су ту покрали па ето тузиластво изволите отворите истрагу.

ОДГОВОРИТЕ