Izolovani narod sopstvenim rukama prokopao tunel u planini

Da bi stigli kući, meštani kineskog sela Guolijang u Huisijanu u provinciji Henan moraju da putuju kroz prolaz prokopan kroz planinu Tajhang. Reč je o tunelu dugom 1. 200 metara, širokom 4 metra, i visokom 5 metara, koji predstavlja jedini način da stignu do svojih domova.

Putovanja 29.05.2017 | 08:38
Izolovani narod sopstvenim rukama prokopao tunel u planini
Gradilo ga je trinaest seljaka, predvođenih Šenom Mingsinom, pomoću "primitivnih“ alata poput čekića i dleta u sedamdesetim godinama prošlog veka, a za završetak ove građevinske pustolovine trebalo im je oko pet godina.

Da bi sakupili novac za materijal, morali su da prodaju svoju stoku i ulože svaki slobodni trenutak u izgradnju. Potrošeno je više od 4.000 čekića i oko 12 tona čelika.

Tunel je pušten u promet 1. maja 1977. godine, a zbog svog neobičnog izgleda na bočnoj strani planine ubrzo je postao turistička atrakcija kako za Kineze, tako i internacionalne goste.

Iako vožnja u ovom tunelu zahteva veliku pažnju na putu, meštani su mu dodali i nekoliko "prozora“ kako bi putnici bili okruženi prizorima predivne prirode dok njime prolaze.

Pre gradnje tunela, pristup selu u dolini Tajhanga, koji je dobio ime po pobunjeniku iz vremena dinastije Han, bio je vrlo težak. Seljaci su nerado odlazili iz svojih domova jer su morali da se penju uskim i strmim planinskim putem.


B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Banja luka

29.05.2017 18:51

Prije oni rucno nego Srankovic masinama sto metara tunela i brdo probijali sedam godina ogromne milione su tu pokrali pa eto tuzilastvo izvolite otvorite istragu.

ODGOVORITE