Трамп задовољан првом турнејом

Председник САД Доналд Трамп оценио је да је његова прва турнеја по иностранству била успешна и обећао је да САД остају посвећене борби против тероризма.

Свијет 27.05.2017 | 20:29
Трамп задовољан првом турнејом
Трамп је у обраћању америчким војницима на Сицилији, где је завршио своје деветодневно путовање по Блиском истоку и Европи, рекао да недавни терористички напади у Манчестеру и Египту указују на потребу да САД "победе тероризам и заштите цивилизацију".

"Тероризам је претња, озбиљна претња за читаво човечанство. Заједно ћемо превазићи ову претњу. Победићемо", казао је он војницима у ваздушној бази Сигонела.

Председник САД је раније написао на Твитеру да ће следеће недеље донети коначну одлуку о евентуалном повлачењу САД из Париског споразума о клими.

Европски лидери с којима је разговарао на самиту Групе седам индустријски најразвијенијих земаља (Г-7) на Сицилији навели су да је од кључног значаја да САД пређаче у спровођењу споразума о клими.

Трамп ће по повратку у Вашингтом морати да се суочи са контроверзама, после писања листа Вашингтпн пост да је његов зет и саветник Џаред Кушнер у децембру разговарао с руским званичницима о успостављању тајног канала комуникације између Трамповог прелазног тима и Кремља, наводи агенција АП.

Амерички председник није држао конференције за штампу током своје прве посете иностранству, наводи АП и додаје да му је то помогло да избегне незгодна питања о Русији.

Његови најближи сарадници из Беле куће такође нису имали коментар на писање медија о наводној комуникацији Трамповог зета и руских званичника.

После срдачне добродошлице у Саудијској Арабији и Израелу, Трамп се суочио с већим притиском током посете Европи, посебно због Париског климатског споразума.

Амерички председник имао је три дана у Европи за састанке са званичницима Европске уније (ЕУ) и НАТО, и за учешће на самиту Г-7 на Сицилији, али је отишао из Италије а да није разјаснио своје ставове, оцењује америчка агенција.

На самиту Г-7 већина лидера поновила је своју посвећеност споразуму о клими, али је америчка администрација затражила још времена да се изјасни о томе.

Америчка администрација наводи да је Трампов први пут у иностранство прошао без већих грешака, наводећи да је он посебно истакао жељу за новим савезима у борби против тероризма, али и да је подсетио партнере да чланице НАТО морају да плате своја дуговања за одбрану.

Трамп је рекао америчким војницима на Сицилији да САД највише дају за НАТО, додавши да то није фер према америчким пореским обвезницима.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Италија

27.05.2017 19:45

Као да се рат није никад заврсио. Умјесто да вец послије 70 година Американци иду куци они долазе и с њима валови оцајника који немају гдје него у Европу. Мислим о породици моје мајке која се у вријеме Млетацке Републике доселила у Херцеговину за бољим сутра које никад није досло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

27.05.2017 21:10

И ми смо задовољни: осмјех је то пун наде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

28.05.2017 07:36

Сто неце бит задовољан како реце пресједник Ирана Саудиска Арабија је крава коју музу Американци

Name

Краве и 'краве'

28.05.2017 09:09

Који избор има Саудијска Арабија? Ватијан је прогласио Степинца свецем иако је он светац као Ал Капоне медјутим био је католик. Ватикан стити католике и покрива њихова недјела. Муслимани имају недјела, али највеци проблем је да религија казе да су покорни само Богу и ником висе. Онда се они заобадају и Саудијци као Ватикан морају то да плацају.