Tramp zadovoljan prvom turnejom

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da je njegova prva turneja po inostranstvu bila uspešna i obećao je da SAD ostaju posvećene borbi protiv terorizma.

Svijet 27.05.2017 | 20:29
Tramp zadovoljan prvom turnejom
Tramp je u obraćanju američkim vojnicima na Siciliji, gde je završio svoje devetodnevno putovanje po Bliskom istoku i Evropi, rekao da nedavni teroristički napadi u Mančesteru i Egiptu ukazuju na potrebu da SAD "pobede terorizam i zaštite civilizaciju".

"Terorizam je pretnja, ozbiljna pretnja za čitavo čovečanstvo. Zajedno ćemo prevazići ovu pretnju. Pobedićemo", kazao je on vojnicima u vazdušnoj bazi Sigonela.

Predsednik SAD je ranije napisao na Tviteru da će sledeće nedelje doneti konačnu odluku o eventualnom povlačenju SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

Evropski lideri s kojima je razgovarao na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7) na Siciliji naveli su da je od ključnog značaja da SAD pređače u sprovođenju sporazuma o klimi.

Tramp će po povratku u Vašingtom morati da se suoči sa kontroverzama, posle pisanja lista Vašingtpn post da je njegov zet i savetnik Džared Kušner u decembru razgovarao s ruskim zvaničnicima o uspostavljanju tajnog kanala komunikacije između Trampovog prelaznog tima i Kremlja, navodi agencija AP.

Američki predsednik nije držao konferencije za štampu tokom svoje prve posete inostranstvu, navodi AP i dodaje da mu je to pomoglo da izbegne nezgodna pitanja o Rusiji.

Njegovi najbliži saradnici iz Bele kuće takođe nisu imali komentar na pisanje medija o navodnoj komunikaciji Trampovog zeta i ruskih zvaničnika.

Posle srdačne dobrodošlice u Saudijskoj Arabiji i Izraelu, Tramp se suočio s većim pritiskom tokom posete Evropi, posebno zbog Pariskog klimatskog sporazuma.

Američki predsednik imao je tri dana u Evropi za sastanke sa zvaničnicima Evropske unije (EU) i NATO, i za učešće na samitu G-7 na Siciliji, ali je otišao iz Italije a da nije razjasnio svoje stavove, ocenjuje američka agencija.

Na samitu G-7 većina lidera ponovila je svoju posvećenost sporazumu o klimi, ali je američka administracija zatražila još vremena da se izjasni o tome.

Američka administracija navodi da je Trampov prvi put u inostranstvo prošao bez većih grešaka, navodeći da je on posebno istakao želju za novim savezima u borbi protiv terorizma, ali i da je podsetio partnere da članice NATO moraju da plate svoja dugovanja za odbranu.

Tramp je rekao američkim vojnicima na Siciliji da SAD najviše daju za NATO, dodavši da to nije fer prema američkim poreskim obveznicima.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Italija

27.05.2017 21:45

Kao da se rat nije nikad zavrsio. Umjesto da vec poslije 70 godina Amerikanci idu kuci oni dolaze i s njima valovi ocajnika koji nemaju gdje nego u Evropu. Mislim o porodici moje majke koja se u vrijeme Mletacke Republike doselila u Hercegovinu za boljim sutra koje nikad nije doslo.

ODGOVORITE
Name

nnn

27.05.2017 23:10

I mi smo zadovoljni: osmjeh je to pun nade.

ODGOVORITE
Name

Marko

28.05.2017 09:36

Sto nece bit zadovoljan kako rece presjednik Irana Saudiska Arabija je krava koju muzu Amerikanci

Name

Krave i 'krave'

28.05.2017 11:09

Koji izbor ima Saudijska Arabija? Vatijan je proglasio Stepinca svecem iako je on svetac kao Al Kapone medjutim bio je katolik. Vatikan stiti katolike i pokriva njihova nedjela. Muslimani imaju nedjela, ali najveci problem je da religija kaze da su pokorni samo Bogu i nikom vise. Onda se oni zaobadaju i Saudijci kao Vatikan moraju to da placaju.