Протести након Самита Г-7

Више стотина људи марширало је данас улицама града Ђардини Наксоса у знак протеста против свјетских лидера из групе Г7 за које наводе да игноришу интересе обичних људи. Очекивало се учешће око 3. 500 људи, али се сматра да се појавила само половина од тог броја.

Свијет 27.05.2017 | 19:48
Протести након Самита Г-7
Један од учесника протеста средњошколски професор Салваторе Ђордано за слабу бројност демонстраната окривио је јаке мјере безбједности поводом одржавања самита Групе Г7 у оближњем градићу Таормино. Према његовим ријечима, полиција га је у више наврата заустављала и скоро пола сата блокирали су ауто-пут.



Полиција, такође зауставља аутобусе и врши претресе. "Ми смо пацифисти и нисмо дошли ради разбијања прозора већ да протестује јер је Сицилија претворена у велики носач авиона за свјетске војне силе", каже Ђордино.

Амерички предсједник Доналд Трамп и лидери Италије, Француске, Британије, Њемачке, Канаде и Јапана састали су се у Таормини, која се налази сјеверно од Ђардини Наксоса.

Ђордано је био међу демонстрантима који протестују због Преносног објективног система мобилне телефоније (МУОС) што је дио беома брзе мреже сателитске комуникације америчке војске. Он тврди да овај система представља опасност за мјештане у близини инфраструктуре.

Друга група демонстраната носила је комунистичке заставе са српом и чекићем. Усљед страховања од понављања насиља током самита Г7 у Ђенови 2001. године власти Ђардино Наксоса затворили су продавнице на један дан.



(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар