Protesti nakon Samita G-7

Više stotina ljudi marširalo je danas ulicama grada Đardini Naksosa u znak protesta protiv svjetskih lidera iz grupe G7 za koje navode da ignorišu interese običnih ljudi. Očekivalo se učešće oko 3. 500 ljudi, ali se smatra da se pojavila samo polovina od tog broja.

Svijet 27.05.2017 | 19:48
Protesti nakon Samita G-7
Jedan od učesnika protesta srednjoškolski profesor Salvatore Đordano za slabu brojnost demonstranata okrivio je jake mjere bezbjednosti povodom održavanja samita Grupe G7 u obližnjem gradiću Taormino. Prema njegovim riječima, policija ga je u više navrata zaustavljala i skoro pola sata blokirali su auto-put.Policija, takođe zaustavlja autobuse i vrši pretrese. "Mi smo pacifisti i nismo došli radi razbijanja prozora već da protestuje jer je Sicilija pretvorena u veliki nosač aviona za svjetske vojne sile", kaže Đordino.

Američki predsjednik Donald Tramp i lideri Italije, Francuske, Britanije, Njemačke, Kanade i Japana sastali su se u Taormini, koja se nalazi sjeverno od Đardini Naksosa.

Đordano je bio među demonstrantima koji protestuju zbog Prenosnog objektivnog sistema mobilne telefonije (MUOS) što je dio beoma brze mreže satelitske komunikacije američke vojske. On tvrdi da ovaj sistema predstavlja opasnost za mještane u blizini infrastrukture.

Druga grupa demonstranata nosila je komunističke zastave sa srpom i čekićem. Usljed strahovanja od ponavljanja nasilja tokom samita G7 u Đenovi 2001. godine vlasti Đardino Naksosa zatvorili su prodavnice na jedan dan.(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar