Брисел фокусиран на Западни Балкан

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас у Сарајеву да је веома важна порука са вечере високог представника ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерике Могерини са званичницима земаља западног Балкана да су институције ЕУ више него икад раније фокусирани на регион.

Босна и Херцеговина 25.05.2017 | 16:05
Брисел фокусиран на Западни Балкан
Он је на конференцији за новинаре истакао да све што је на синоћњој вечери у Риму презентовано усмјерено ка убрзању реализације свих активности које ће цио западни Балкан одвести у чланство ЕУ.

Према његовим ријечима, од три важне поруке са вечере, најбитнија је да се мора сачувати стабилност региона.

"То је врло јасна порука свима који би радикалном реториком или у било којој другој форми - изјавама, поступцима или активностима могли да изазову безбједносне проблеме. Такви пројекти неће наићи на подршку европских институција и оне ће сигурно наћи начин да анулирају такве пројекте и да западни Балкан и даље иде ка европским интеграцијама", нагласио је Звиздић.

Он је навео да је други важан закључак да је неопходно наставити разговоре унутар земаља западног Балкана и да је договорено да овакви састанци буду одржавани минимално квартално, а наредни је заказан за октобар у Црној Гори.

"Трећа порука је да смо инсистирали да буде повећан ниво инвестиционих улагања на западном Балкану и да први резултати буду видљиви на самиту у Трсту 12. јула кроз инвестирање пројеката за сваку од земаља која их је кандидовала, али и кроз инвестирање у регионалне пројекте, који ће, прије свега, инфраструктурно повезати регион", истакао је Звиздић.

Према његовим ријечима, разговарано је и о унпређењу трговинске и економске сарадње, уклањању свих невидљивих царинских баријера, о подизању капацитета и могућности које пружа ЦЕФТА, креирању западног Балкана као заједничког економског простора у којем ће бити омогућено убрзаније, квалитетније, ефикасније кретање робе, људи и капитала што ће повећати економске капацитете региона.

Он је закључио да је синоћњи састанак био позитиван и добра порука за земље западног Балкана.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар