Brisel fokusiran na Zapadni Balkan

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da je veoma važna poruka sa večere visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini sa zvaničnicima zemalja zapadnog Balkana da su institucije EU više nego ikad ranije fokusirani na region.

Bosna i Hercegovina 25.05.2017 | 16:05
Brisel fokusiran na Zapadni Balkan
On je na konferenciji za novinare istakao da sve što je na sinoćnjoj večeri u Rimu prezentovano usmjereno ka ubrzanju realizacije svih aktivnosti koje će cio zapadni Balkan odvesti u članstvo EU.

Prema njegovim riječima, od tri važne poruke sa večere, najbitnija je da se mora sačuvati stabilnost regiona.

"To je vrlo jasna poruka svima koji bi radikalnom retorikom ili u bilo kojoj drugoj formi - izjavama, postupcima ili aktivnostima mogli da izazovu bezbjednosne probleme. Takvi projekti neće naići na podršku evropskih institucija i one će sigurno naći način da anuliraju takve projekte i da zapadni Balkan i dalje ide ka evropskim integracijama", naglasio je Zvizdić.

On je naveo da je drugi važan zaključak da je neophodno nastaviti razgovore unutar zemalja zapadnog Balkana i da je dogovoreno da ovakvi sastanci budu održavani minimalno kvartalno, a naredni je zakazan za oktobar u Crnoj Gori.

"Treća poruka je da smo insistirali da bude povećan nivo investicionih ulaganja na zapadnom Balkanu i da prvi rezultati budu vidljivi na samitu u Trstu 12. jula kroz investiranje projekata za svaku od zemalja koja ih je kandidovala, ali i kroz investiranje u regionalne projekte, koji će, prije svega, infrastrukturno povezati region", istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o unpređenju trgovinske i ekonomske saradnje, uklanjanju svih nevidljivih carinskih barijera, o podizanju kapaciteta i mogućnosti koje pruža CEFTA, kreiranju zapadnog Balkana kao zajedničkog ekonomskog prostora u kojem će biti omogućeno ubrzanije, kvalitetnije, efikasnije kretanje robe, ljudi i kapitala što će povećati ekonomske kapacitete regiona.

On je zaključio da je sinoćnji sastanak bio pozitivan i dobra poruka za zemlje zapadnog Balkana.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar