Вишеградска бригада понос ВРС

Програм обиљежавања 25. година од формирања вишеградске бригаде Војске Републике Српске састојао се од пројектовања документарних филмова из одбрамбено-отаџбинског рата, посјетама војничким гробљима, смотром њених припадника и свечаном академијом у дому културе.

Република Српска 20.05.2017 | 15:00
Вишеградска бригада понос ВРС
Програм обиљежавања овог јубилеја организовала је општинска борачка организација.

Предсједникк Предсједништва борачке организације Вишеград Милисав Васић је подсјетио да се у редовима Војске Републике СрпскеС борило 215.000 бораца, а да је за Републику Српску живот дало њих 23.140.

„Вишеградска биргада је на дан формирања 19. маја 1992. године имала у саставу 350 да би крај одбрамбено- отаџбинског рата дочекала са 1.500 бораца. На бојиштима широм Републике Српске животе су дала 144 борца ове прослављене бригаде“, рекао је Васић.

Он је напоменуо да је вишеградска општина прва у Републици Српској уредила Војничко гробље на Мегдану, подигла споменик Браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца, затим споменик руским добровољцима и крст на брду Стари град.

„Подигли смо обиљежја и на другим мјестима, а обиљежавамо и годишњице стварања одреда ове бригаде“, додао је Васић.

Ратни командант Друге подринске бригаде пуковник Лука Драгићевић је рекао да је у Вишеграду рат почео годину дана прије рата кад су муслимански екстремисти убили домаћина на крсној слави у селу Бијела, силовали Српкињу, правили барикаде, срушили спомен-обиљежје Иви Андрићу и укинули „Вишеградску стазу“.

„Предлажем властима и борачкој организацији да у значајне датуме историје Вишеграда упишу и обиљеже и 29. октобар 1992. године када је од припадника тзв. Армије БиХ одбрањен град и 1. јуни 1993. године када је територија општине била коначно слободна“, истакао је Драгићевић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је рекао да треба преносити истину о рату на млађе нараштаје.

„Дух јединства који је красио српску војску кроз историју мора бити настављен не само у христољубљивости већ и свим сегментима живота“, рекао је свештеник Александар Топаловић.

Нико од говорника на свечаној академији у Дому културе који су величали славни пут бригаде ни једном ријечју се није осврнуо како тешко данас живе они који су створили Републику Српску.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар