Višegradska brigada ponos VRS

Program obilježavanja 25. godina od formiranja višegradske brigade Vojske Republike Srpske sastojao se od projektovanja dokumentarnih filmova iz odbrambeno-otadžbinskog rata, posjetama vojničkim grobljima, smotrom njenih pripadnika i svečanom akademijom u domu kulture.

Republika Srpska 20.05.2017 | 15:00
Višegradska brigada ponos VRS
Program obilježavanja ovog jubileja organizovala je opštinska boračka organizacija.

Predsjednikk Predsjedništva boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić je podsjetio da se u redovima Vojske Republike SrpskeS borilo 215.000 boraca, a da je za Republiku Srpsku život dalo njih 23.140.

„Višegradska birgada je na dan formiranja 19. maja 1992. godine imala u sastavu 350 da bi kraj odbrambeno- otadžbinskog rata dočekala sa 1.500 boraca. Na bojištima širom Republike Srpske živote su dala 144 borca ove proslavljene brigade“, rekao je Vasić.

On je napomenuo da je višegradska opština prva u Republici Srpskoj uredila Vojničko groblje na Megdanu, podigla spomenik Braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca, zatim spomenik ruskim dobrovoljcima i krst na brdu Stari grad.

„Podigli smo obilježja i na drugim mjestima, a obilježavamo i godišnjice stvaranja odreda ove brigade“, dodao je Vasić.

Ratni komandant Druge podrinske brigade pukovnik Luka Dragićević je rekao da je u Višegradu rat počeo godinu dana prije rata kad su muslimanski ekstremisti ubili domaćina na krsnoj slavi u selu Bijela, silovali Srpkinju, pravili barikade, srušili spomen-obilježje Ivi Andriću i ukinuli „Višegradsku stazu“.

„Predlažem vlastima i boračkoj organizaciji da u značajne datume istorije Višegrada upišu i obilježe i 29. oktobar 1992. godine kada je od pripadnika tzv. Armije BiH odbranjen grad i 1. juni 1993. godine kada je teritorija opštine bila konačno slobodna“, istakao je Dragićević.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević je rekao da treba prenositi istinu o ratu na mlađe naraštaje.

„Duh jedinstva koji je krasio srpsku vojsku kroz istoriju mora biti nastavljen ne samo u hristoljubljivosti već i svim segmentima života“, rekao je sveštenik Aleksandar Topalović.

Niko od govornika na svečanoj akademiji u Domu kulture koji su veličali slavni put brigade ni jednom riječju se nije osvrnuo kako teško danas žive oni koji su stvorili Republiku Srpsku.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar