Почетак краја Владе Српске

Представници странака Савеза за промјене Маринко Божовић (СДС), Здравко Крсмановић (НДП) и Мирослав Брчкало (ПДП) казали су у емисији Тема ТВ1 да је случај Љубије показао да је ово почетак краја Владе Републике Српске и да слиједи једна принципијелна политика заснована на политичким ставовима, уз непостојање тзв. прелетача у скупштинским клупама

Република Српска 18.05.2017 | 23:28
Почетак краја Владе Српске
Наведено је да је влада довела Републику Српску до тога да су специјалне везе РС и Србије постале потпуно обесмишљење,  те нагалашена потреба укрупњавања политичке сцене пред изборе 2018.године како би партије окупљење око Савеза за промјене уз евентуално учешће и других партија преузеле власт како у РС-у тако и у БиХ у интересу грађана на бази јасног програма и квалитетних политичких кадрова.

Маринко Божовић, потпредсједник СДС-а на самом почетку ове емисије говорио је о проблемима Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС-а казавши да је један дио посланика који је изабран због својих личних интереса изневјерио гласаче прихвативши политику владајућег СНСД-а за, како је навео, шаку долара.

Он је говорећи о шпекулацијама Милорада Додика по којима је Миладин Станић тражио новац од СНСД-а да пређе у њихове редове, казао да је Станић велики противник политике СНСД-а и да се ради о подметању од стране СНСД-а, односно, начину на који функционише владајућа коалиција.

Попредсједник НДП-а Здравко Крсмановић образлажући тврдњу који је изнио говорећи за портал Вијести.ба да је посланицима Домовине нуђено од 20 до 50 хиљада марака за продају гласа, казао је да су то приче које су се причале по кулоарима скупштине.

"Јавност треба све да зна, о томе се причало. Мени је драго да су посланици Домовине издржали тај притисак. Ово је била прекретница и мислим да је та политика прелатача дефинитивно завршена и сада ће се водити права политичка борба између политичких партија за добивање нове скупштинске већине", казао је Крсмановић.

Мирослав Брчкало посланик у Народној скупштини је рекао да случај Љубија није побједа ни ДНС-а ни опозиције ово је побједа интереса Републике Српске.

"Ја нисам имао прилику да гласам због једног хируршког захвата на нози, али ми је драго што се све овако завршило јер и на Одобру за привреду и на сједници НС РС. Јасно и гласно смо рекли свој став, не бранећи ни Митал са једне стране ни Зотова него искључиво интересе РС", рекао је Брчакало.

Говорећи о позицији ДНС-а, који учествује у влади заједно са СНСД-ом, Божовић је истакао да је ДНС послао одређену поруку и да ће ДНС и СНСД сигруно преиспитати своје односе иако није сигуран да ће због овог гласања доћи до пада Владе РС, али је увјерен да је ово почетак пада Владе.

Красмановић такођер сматра ДНС неће повући радикалан потез и изаћи из власти али да је одлука изгласана Милорад Додик, би како каже Крсмановић, помео ДНС из власти. 

Крсмановић је додао како је неопходно да власт напусте Жељка Цвијановић, Зоран Тегелтија и Петар Ђокић јер они не знају да раде свој посао, чак и под цијену да их само замијене други људи из СНСД-а, ДНС, СП-а.

Брчкало сматра да Влада није успјела да испоштује ни оне пројекције које је сама себи задала те да Љубија није једина тачка на којој се владајућа коалиција у РС не слаже а постоје и унутафракцијске борбе унутар СНСД-а што стање чини анархичним.

"У какву нас је ситуацију довела Влада РС, најбоље говори да су фирме из Србије пребациле своја сједништа из Републике Српске у Федерацију а Република Српска има специјалне и паралелне везе са Србијом", додао је Брчкало.

Он је рекао да се не слаже с тим да било какве персоналне промјене могу донијети бољитак те да се мора урадити свеобухватна анализа и рестарт и нова политика. Додао је да у наредном периоду и опозиција мора бити доста конструктивнија.

Говорећи о наступу опозиције на следећим изборима гости Теме ТВ1 истакли су ће избори 2018.бити јако важни, иако постоје индиције одгађања избора.

Крсмановић је навео да се ради на формирању јаког блока између НДП-а и ПДП-а и да је укрупњавање политичке сцене најбољи начин да се спријечи расипање гласова и уозбиљи политичка сцена. Он је дадао да у томе контексту рачуна на ДНС и Коалицију Домовина, казавши да ће то представљати костур будуће власти. Потпредсједник НДП такођер сматра да би Младен Иванић требао бити предводник тога блока.

Брчкало је изразио слагање са Крсмановићем те истакао да у ПДП-у нису хтјели да излазе са процјенама док СДС као највећа опозициона партија не проведе своје изборе, те истакао да се на сљедећим изборима у првом реду мора имати добар програм и добри кадрови.

Божовић је истакао да је СДС носилац Савеза за промјене, међутим једини начин да се побиједи на изборима јесте заједнички наступ опозиције.

"У овом моменту не бих лицитирао са именима људи који ће бити кандидати, сачекао бих да се заврше избори у СДС-у, и да се уђе у активне преговоре унутар Савеза за промјене како би се дошло у позицију да имамо позицију и предсједника РС, и члана Предсједништва БиХ, да имамо могућност да преузмемо одговорност према грађанима РС", казао је Божовић.

(Вијести.ба)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Драгио

18.05.2017 22:21

Само Цавиц да не бира кандидате за посланике. Сваки пут му један оде, а осипање на локалу у ИЈ1 је одавно алармантно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ндп Требиње

19.05.2017 06:19

Уз овакве као сто је Крсмановиц,Додик је сигуран!Цавиц је врхунски политицар,али са Здравком је бас погријесио.Крсмановиц је нула у сваком погледу!

Name

Раденка

19.05.2017 08:54

Здравко је такав лазов и преварант,па ми га у Фоци најбоље знамо!Сада се лизе са пдп_ом да га они ставе на листу неце ли јос једном бити у скупстини!Па неце имати 500 гласова!Све људе је око себе изварао,одборници прелазе у друге странке!

Name

???

18.05.2017 22:44

Поново пишем. Ови наши поједини политичари не силазе са (ЦНН) Н1 !!! И нека не замајавају народ како пад владе ако немаш ни близу 42 посланика, само дају аутоголове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудацка земља

18.05.2017 23:22

Земља лудака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

18.05.2017 23:57

Брцкало,где си на гласању???Како то да ти Опозиционар а ниси гласао против И ниси се одазвао цак на гласање...Прицас о поцетку краја Владе а нема те уз своју Опозицију кад је највисе требало око Љубије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Марко

19.05.2017 07:48

Брцкало је имао оперативни захват али овдје није битно колко це бити против овдје је битно да нема 42 руке ЗА.

Name

Оља

19.05.2017 00:41

Папа Додо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рони

19.05.2017 02:36

Ја екипе и људи öд карактера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блам

19.05.2017 04:26

Па није народ блесав да у вама види некога ко мозе и помислити да води и представља Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

фронтал

19.05.2017 04:34

Мора вама свима бити брзо крај,свим странкама!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Три мускетира

19.05.2017 04:42

Да није смијешно било би трагично, па кад цовјек види њих тројицу не би им дао ни нацртану кокош да чувају, за њих је Додик политичка Громада, неосвојиво острво! И даље ће ко сеоски авлијанери иза разних ћошкова да шкевре и цивиле,на сву срећу! Добро јутро Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријан

19.05.2017 04:56

Увјерен сам да би посланици Домовине узели те паре да им је нудено.Ко данас не узима паре?Нису будале да не би узели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

19.05.2017 04:59

Наравно да треба смијенити и владу и предсједника РС-а. Доста је било пљачке и задуживања код ММФ-а. Шта ће бити када дођу нови (стари) на позицију? Хоће ли бити боље или ће бити да је све опљачкано ентитет презадужен и да се не може за десет година опоравити. Хајде да видимо. Ја се лично не надам бољитку. Дај Боже да нисам у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

19.05.2017 05:01

А најтузније је сто ви само млатите празну сламу!!Били сте ви вец на власти, видио је народ вас потенцијал, зато цутите и покријте се каквиим дебелим јорганом по глави!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

19.05.2017 05:24

Тоооо, Мићо премијер! Ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

19.05.2017 07:04

Тако је! А Дроњак министар за избјеглице.

Name

ннн

19.05.2017 07:46

Сукало Министар за изгубљене ствари!

Name

смјесно

19.05.2017 05:40

Смјесни сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ндп Требиње

19.05.2017 05:56

Е цуј Крсмановица,па цовјек је превара.Не би висе гласао за њега,унистио је странку до нуле је срозао!Запослио љубавницу и златног љиљана.Толико о њему!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ндп Фоца

19.05.2017 07:59

Е то си у праву,Здравко је цијелу странку упропасти.То су показали и избкри за мјесне заједнуце.Узела странка пар мјесних заједница све укупнонту не зиви 80 људи!Здравко је један велики биједник,само гледа своју корист!

Name

Томо

19.05.2017 06:42

Људи, само напријед и сложно. Треба нам и мудрости да овај посао доведемо до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

19.05.2017 08:31

Сви сте ви љубоморни на Здравка,то је најбољи политицар и он треба да буде предсједник владе,мозда цак и предсједник предсједниства!Један је Здравко Крсмановиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

19.05.2017 09:57

Драга Бојана да ти није тата или мозда момак када га толико хвалис! Мозе бити цлан предсједниства али ако се кандидује у Федерацији па да га Бакирови изаберу за хрватског цлана предсједниства, није им страно!

Name

Бојана

19.05.2017 08:52

Сви сте ви љубоморни на Здравка,то је најбољи политицар и он треба да буде предсједник владе,мозда цак и предсједник предсједниства!Један је Здравко Крсмановиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

днс

19.05.2017 13:05

Свака цаст Павицу ,постао је највеци политицар у Рс,Несиц и његови су уозбиљили ДНС.

ОДГОВОРИТЕ