Питање несталих је исполитизовано

Са састанка одржаног у Брчком чланови Регионалне координације породица несталих за БиХ још једном су изразили незадовољство радом Института за нестала лица и законодавним оквиром којим је у БиХ регулисано тражење несталих и остваривање права породица и цивилних жртава рата.

Босна и Херцеговина 18.05.2017 | 16:14
Питање несталих је исполитизовано
Од свих слова закона из 2004. о тражењу несталих, БиХ је реализовала само једно – формиран је Институт за тражење, а породице се физички и духовно урушавају и 13 година чекају да тим истим актом буде дефинисан посебан Фонд за подршку, речено је на састанку Координације.

Нико од учесника састанка у Брчком није скривао и незадовољство радом Тужилаштва, судова и посебно Института за тражење несталих уз оцјену да су, као и цијели процес тражења, дубоко исполитизовани.

Представници српских удружења у регионалној координацији истичу да Институт, уз прећутну подршку међународних организација укључених у процес, дрско и систематично запоставља тражење још 1657 несталих и идентификацију посмртних остатака жртава овог народа.

„Од формирања Института годишње сахранимо највише двдесетак посмртних остатака наших најмилијих. У три костурнице на идентификацију
чека 657 ексхумираних. Тужилаштво и поред сазнања о масовним гробницама и даље опструише тражење српских жртава које, као и сви
остали, заслужују смирај. Једнако тако тражимо и одговорност злочинаца, ма ко да су и из ког народа били, али пракса говори
другачије“, каже члан Регионалног одбора за тражење несталих бораца и цивила из Републике Српске Марко Грабовац из Брода.

„Мислим да се мора зауставити манипулисање, од броја жртава на све три стране, до злоупотребе болних губитака породица. Ми политичарима требамо током обиљежавања злочина и на комеморацијама, затим уочи избора и на изборима, а након тога смо дубоко маргинализовани“, рекао је новоизабрани члан Савјетодавног одбора Института за тражење несталих БиХ Амир Кулаглић из Сребренице.

Уз поруку да само успјешно завршен процес тражења несталих води ка помирењу, чланови Регионалне координације из БиХ су са сатанка у Брчком поново иницирали и цјлокупно уређење законодавног оквира о правима породица несталих и цивилних жртава рата.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар