Pitanje nestalih je ispolitizovano

Sa sastanka održanog u Brčkom članovi Regionalne koordinacije porodica nestalih za BiH još jednom su izrazili nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica i zakonodavnim okvirom kojim je u BiH regulisano traženje nestalih i ostvarivanje prava porodica i civilnih žrtava rata.

Bosna i Hercegovina 18.05.2017 | 16:14
Pitanje nestalih je ispolitizovano
Od svih slova zakona iz 2004. o traženju nestalih, BiH je realizovala samo jedno – formiran je Institut za traženje, a porodice se fizički i duhovno urušavaju i 13 godina čekaju da tim istim aktom bude definisan poseban Fond za podršku, rečeno je na sastanku Koordinacije.

Niko od učesnika sastanka u Brčkom nije skrivao i nezadovoljstvo radom Tužilaštva, sudova i posebno Instituta za traženje nestalih uz ocjenu da su, kao i cijeli proces traženja, duboko ispolitizovani.

Predstavnici srpskih udruženja u regionalnoj koordinaciji ističu da Institut, uz prećutnu podršku međunarodnih organizacija uključenih u proces, drsko i sistematično zapostavlja traženje još 1657 nestalih i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava ovog naroda.

„Od formiranja Instituta godišnje sahranimo najviše dvdesetak posmrtnih ostataka naših najmilijih. U tri kosturnice na identifikaciju
čeka 657 ekshumiranih. Tužilaštvo i pored saznanja o masovnim grobnicama i dalje opstruiše traženje srpskih žrtava koje, kao i svi
ostali, zaslužuju smiraj. Jednako tako tražimo i odgovornost zločinaca, ma ko da su i iz kog naroda bili, ali praksa govori
drugačije“, kaže član Regionalnog odbora za traženje nestalih boraca i civila iz Republike Srpske Marko Grabovac iz Broda.

„Mislim da se mora zaustaviti manipulisanje, od broja žrtava na sve tri strane, do zloupotrebe bolnih gubitaka porodica. Mi političarima trebamo tokom obilježavanja zločina i na komemoracijama, zatim uoči izbora i na izborima, a nakon toga smo duboko marginalizovani“, rekao je novoizabrani član Savjetodavnog odbora Instituta za traženje nestalih BiH Amir Kulaglić iz Srebrenice.

Uz poruku da samo uspješno završen proces traženja nestalih vodi ka pomirenju, članovi Regionalne koordinacije iz BiH su sa satanka u Brčkom ponovo inicirali i cjlokupno uređenje zakonodavnog okvira o pravima porodica nestalih i civilnih žrtava rata.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar