„Шанелов“ бумеранг од 1.500 долара

Ако имате порив за нечиме што вам уопште не треба, а новац притом није проблем, „Шанел“ је мислио на вас. Наиме, француски модни џин укључио је у своју колекцију за пролеће и лето луксузни бумеранг. Цена, „права ситница“ – 1. 500 долара!

Мода и љепота 17.05.2017 | 15:08
„Шанелов“ бумеранг од 1.500 долара
Осим што су на друштвеним мрежама извргнути исмевању због потпуно непотребног предмета (који кошта 1.500 долара), „Шанел“ је наишао и на велики бес домородачког становништва Аустралије.

Абориџини истичу да је то само још један пример покушаја насилног културолошког присвајања и вређања осећања домородачког становништва Аустралије, пише Би-Би-Си.

Бумеранг је на сајту француске компаније подведен под категорију „други додаци“ у колекцији пролеће и лето, заједно са сличним предметима, попут пара рекета за плажу са лотпицама, који коштају више од 3.000 долара(!).

Нејтан Сентанс, један од челника Музеја Аустралије, сматра да је „Шанелов“ бумеранг савршен пример како западна култура покушава да поједностави домородачке предмете не само аустралијске културе, већ и других.

Тиме се, како је рекао за Гардијан, култура, традиција и знање домородачких народа претвара у „клише објекте".

Француска компанија саопштила је да је „изузетно предана у поштовању свих култура и жали што су неки људи увређени“.

Најука Гори, писац и активиста и припадник абориџинског народа, саркастично је поручио на Твитеру: „Када помислим на абориџинску културу, помислим на 'Шанел'. Одлучио сам да штедим наредних три године да бих се повезао са својим коренима путем 'Шанела'“.

Гори је истакао да је све у вези предмета толико погрешно, да је апсурдно, посебно када се има у виду да домородачко становништво Аустралије и даље има неједнак третман и мора да се бори да би сачувало своју културу.

Габријел Саливан, челница Друштва за поштовање домородачке уметности, рекла је за Би-Би-Си да је ово јасан вид присвајања абориџинске културе.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар