„Šanelov“ bumerang od 1.500 dolara

Ako imate poriv za nečime što vam uopšte ne treba, a novac pritom nije problem, „Šanel“ je mislio na vas. Naime, francuski modni džin uključio je u svoju kolekciju za proleće i leto luksuzni bumerang. Cena, „prava sitnica“ – 1. 500 dolara!

Moda i ljepota 17.05.2017 | 15:08
„Šanelov“ bumerang od 1.500 dolara
Osim što su na društvenim mrežama izvrgnuti ismevanju zbog potpuno nepotrebnog predmeta (koji košta 1.500 dolara), „Šanel“ je naišao i na veliki bes domorodačkog stanovništva Australije.

Aboridžini ističu da je to samo još jedan primer pokušaja nasilnog kulturološkog prisvajanja i vređanja osećanja domorodačkog stanovništva Australije, piše Bi-Bi-Si.

Bumerang je na sajtu francuske kompanije podveden pod kategoriju „drugi dodaci“ u kolekciji proleće i leto, zajedno sa sličnim predmetima, poput para reketa za plažu sa lotpicama, koji koštaju više od 3.000 dolara(!).

Nejtan Sentans, jedan od čelnika Muzeja Australije, smatra da je „Šanelov“ bumerang savršen primer kako zapadna kultura pokušava da pojednostavi domorodačke predmete ne samo australijske kulture, već i drugih.

Time se, kako je rekao za Gardijan, kultura, tradicija i znanje domorodačkih naroda pretvara u „kliše objekte".

Francuska kompanija saopštila je da je „izuzetno predana u poštovanju svih kultura i žali što su neki ljudi uvređeni“.

Najuka Gori, pisac i aktivista i pripadnik aboridžinskog naroda, sarkastično je poručio na Tviteru: „Kada pomislim na aboridžinsku kulturu, pomislim na 'Šanel'. Odlučio sam da štedim narednih tri godine da bih se povezao sa svojim korenima putem 'Šanela'“.

Gori je istakao da je sve u vezi predmeta toliko pogrešno, da je apsurdno, posebno kada se ima u vidu da domorodačko stanovništvo Australije i dalje ima nejednak tretman i mora da se bori da bi sačuvalo svoju kulturu.

Gabrijel Salivan, čelnica Društva za poštovanje domorodačke umetnosti, rekla je za Bi-Bi-Si da je ovo jasan vid prisvajanja aboridžinske kulture.

RTS
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar