Ко је нови српски министар културе?

Србија ће ускоро добити новог премијера и Владу у чијем саставу ће, према најавама, остати већи део садашњих министара. Да ли ће тако бити и у ресору културе и информисања?

Србија 17.05.2017 | 08:18
Ко је нови српски министар културе?
Према незваничним информацијама, постоји више кандидата за ту функцију.
 
Маја Гојковић

За многе из културе би вероватно и сама најава њеног именовања била сензационална, нелогична и неприхватљива, али актуелна председница Народне скупштине се у последње време ангажовала на неколико пројеката из области културе, што говори о њеној жељи да буде присутна у тој сфери.

Појавила се са Гораном Весићем на промоцији пројекта посвећеног Ендију Ворхолу, потом је у Скупштини организовала конференције за медије Београдског фестивала игре и била домаћица Баришњикову, који се новинарима обратио из фамозне библиотеке скупштинског здања. Између тога је отворила и изложбу радова Оље Ивањицки, где је доживела непријатности и звиждуке. Вероватно би тако била дочекана и као министарка.

Као аргумент на њеној страни, поред исказане заинтересованости за културна дешавања - што је у владајућој странци којој припада скоро па инцидент - могло би да буде и то што је блиска центру одлучивања па би можда могла и да напабирчи неки динар више за културу. Ресор културе је Мајина жеља, али СНС нема другог кандидата тренутно за “спикера” у Скупштини. Или можда има?

Светислав - Буле Гонцић

Директор Установе културе “Вук Караџић” и глумац који је се у предизборним кампањама није либио да јавно покаже припадност и приврженост Српској напредној странци, недавно је изненада напустио Управни одбор Народног позоришта. Комисја за сукоб интереса је утврдила да не може истовремено да буде директор једног и члан УО другог позоришта.

Многи су то протумачили као припрему терена за његов прелазак у Немањину. Такође, и Буле је попут Маје врло близак политичком центру моћи, то јест Вучићу. Велика је дилема, међутим, код свих како би се снашао на месту министра.

Нада Поповић Перишић

Готово сви значајни актери политичког живота 90-их су се вратили на сцену, па зашто не би и можда понајбоља министарка из тог периода.

О њеном вођењу Министарства културе са ове дистанце се прича као о Перикловом добу, имајући у виду колико су се буџет за културу и сама култура срозали од тада па ево све до данас. И сама госпођа Перишић данас ипак каже да је тада било много више новца. Чињеница је и да је тај новац улаган у озбиљне пројекте.

Тренутно води Факултет за медије и комуникације и налази се на челу Управног одбора Филмског центра Србије. Дакле, и даље се бави културом и обезбеђивањем озбиљног новца за културу и образовање. Пре неколико месеци није била заинтересована за повратак на место успеха. Сада?

Владан Вукосављевић

Према незваничним информацијама, тражи се замена за актуелног министра који није добио прелазну оцену за досадашњи рад. Руку на срце, период од неколико месеци и није довољан да се остваре идеје и замисли, али осим ораторског умећа министра у најавама догађаја и пројеката који ће се десити у неком будућм недефинисаном времену, нисмо видели неке озбиљније помаке у раду Министартсва.

Кап која је прелила чашу биле су одлуке комисија о расподели средстава на Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката из области Савременог стваралаштва. Ствари које су ту откривене (и на овим страницама) пољуљале су позицију министра. Међутим, чињеница да можда нико други неће, или да ти који хоће нису за ту функцију, можда и обезебеди Вукосављевићу још један мандат.

Неко пети?

Као што се до два дана пред именовање актуелног Вучићевог кабинета веровало да ће претходни министар Иван Тасовац сигурно остати на том месту, па се онда право ниоткуда (прича се на препоруку Горана Весића) појавио Вукосављевић, тако и сада може слично да се деси и да се у данима који следе искристалише још неко име.

Надајмо се много боље од свих наведених!

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Светислав Џама

17.05.2017 06:31

Светислав Гонцић се у стварном животу понаша као лик ког је глумио у серији Село гори баба се чешља

ОДГОВОРИТЕ