Ko je novi srpski ministar kulture?

Srbija će uskoro dobiti novog premijera i Vladu u čijem sastavu će, prema najavama, ostati veći deo sadašnjih ministara. Da li će tako biti i u resoru kulture i informisanja?

Srbija 17.05.2017 | 08:18
Ko je novi srpski ministar kulture?
Prema nezvaničnim informacijama, postoji više kandidata za tu funkciju.
 
Maja Gojković

Za mnoge iz kulture bi verovatno i sama najava njenog imenovanja bila senzacionalna, nelogična i neprihvatljiva, ali aktuelna predsednica Narodne skupštine se u poslednje vreme angažovala na nekoliko projekata iz oblasti kulture, što govori o njenoj želji da bude prisutna u toj sferi.

Pojavila se sa Goranom Vesićem na promociji projekta posvećenog Endiju Vorholu, potom je u Skupštini organizovala konferencije za medije Beogradskog festivala igre i bila domaćica Barišnjikovu, koji se novinarima obratio iz famozne biblioteke skupštinskog zdanja. Između toga je otvorila i izložbu radova Olje Ivanjicki, gde je doživela neprijatnosti i zvižduke. Verovatno bi tako bila dočekana i kao ministarka.

Kao argument na njenoj strani, pored iskazane zainteresovanosti za kulturna dešavanja - što je u vladajućoj stranci kojoj pripada skoro pa incident - moglo bi da bude i to što je bliska centru odlučivanja pa bi možda mogla i da napabirči neki dinar više za kulturu. Resor kulture je Majina želja, ali SNS nema drugog kandidata trenutno za “spikera” u Skupštini. Ili možda ima?

Svetislav - Bule Goncić

Direktor Ustanove kulture “Vuk Karadžić” i glumac koji je se u predizbornim kampanjama nije libio da javno pokaže pripadnost i privrženost Srpskoj naprednoj stranci, nedavno je iznenada napustio Upravni odbor Narodnog pozorišta. Komisja za sukob interesa je utvrdila da ne može istovremeno da bude direktor jednog i član UO drugog pozorišta.

Mnogi su to protumačili kao pripremu terena za njegov prelazak u Nemanjinu. Takođe, i Bule je poput Maje vrlo blizak političkom centru moći, to jest Vučiću. Velika je dilema, međutim, kod svih kako bi se snašao na mestu ministra.

Nada Popović Perišić

Gotovo svi značajni akteri političkog života 90-ih su se vratili na scenu, pa zašto ne bi i možda ponajbolja ministarka iz tog perioda.

O njenom vođenju Ministarstva kulture sa ove distance se priča kao o Periklovom dobu, imajući u vidu koliko su se budžet za kulturu i sama kultura srozali od tada pa evo sve do danas. I sama gospođa Perišić danas ipak kaže da je tada bilo mnogo više novca. Činjenica je i da je taj novac ulagan u ozbiljne projekte.

Trenutno vodi Fakultet za medije i komunikacije i nalazi se na čelu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije. Dakle, i dalje se bavi kulturom i obezbeđivanjem ozbiljnog novca za kulturu i obrazovanje. Pre nekoliko meseci nije bila zainteresovana za povratak na mesto uspeha. Sada?

Vladan Vukosavljević

Prema nezvaničnim informacijama, traži se zamena za aktuelnog ministra koji nije dobio prelaznu ocenu za dosadašnji rad. Ruku na srce, period od nekoliko meseci i nije dovoljan da se ostvare ideje i zamisli, ali osim oratorskog umeća ministra u najavama događaja i projekata koji će se desiti u nekom budućm nedefinisanom vremenu, nismo videli neke ozbiljnije pomake u radu Ministartsva.

Kap koja je prelila čašu bile su odluke komisija o raspodeli sredstava na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti Savremenog stvaralaštva. Stvari koje su tu otkrivene (i na ovim stranicama) poljuljale su poziciju ministra. Međutim, činjenica da možda niko drugi neće, ili da ti koji hoće nisu za tu funkciju, možda i obezebedi Vukosavljeviću još jedan mandat.

Neko peti?

Kao što se do dva dana pred imenovanje aktuelnog Vučićevog kabineta verovalo da će prethodni ministar Ivan Tasovac sigurno ostati na tom mestu, pa se onda pravo niotkuda (priča se na preporuku Gorana Vesića) pojavio Vukosavljević, tako i sada može slično da se desi i da se u danima koji slede iskristališe još neko ime.

Nadajmo se mnogo bolje od svih navedenih!

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Svetislav Džama

17.05.2017 06:31

Svetislav Goncić se u stvarnom životu ponaša kao lik kog je glumio u seriji Selo gori baba se češlja

ODGOVORITE