Предсједниково хоћу - нећу?!

Република Српска организоваће референдум о независности. Неће. Или ипак хоће?

Босна и Херцеговина 17.05.2017 | 08:00
Предсједниково хоћу - нећу?!
Након последње изјаве председника Републике Српске Милорада Додика на тему независности, грађани су још више збуњени јер су у само неколико месеци могли да чују дијаметрално супротне поруке.
 
Сви у Републици Српској, па и Додик, свесни су у да у овом тренутку није реална прича о независној држави. Међутим, иницијативу о самосталности, која би требало да буде једна од најважнијих националних идеја у будућности, срозава недоследна политика власти која промовише референдум о статусу, или одустаје од њега, у зависности од дневнополитичких потреба.

"Ближи се 2018. и Додик полако загрејава атмосферу. Жели да причу пребаци на колосек на коме је и до сада добијао изборе, а то је референдум.

Он је Америкацима рекао да од отцепљења нема ништа, али домаћи слушаоци, гледаоци и гласачи о томе немају појма. Класично политичко лицемерје, типично за Додика. Он у ладици незаконито већ држи референдум о Суду и Тужилаштву БиХ који је НС РС легитимно расписала. За то би неко морао кривично да одговара", каже председник НДП Драган Чавић.

У СНСД и владајућој коалицији нисмо успели да обезбедимо саговорника на ову тему – нису желели да разговарају, или се нису јављали на телефон.

Професор јавног мњења из Бањалуке Младен Миросављевић сматра да „у Додикове приче више не верују ни обични грађани, а камоли центри политичке моћи који о томе одлучују“.

"За почетак било би добро да објасни како ће се Република Српска осамосталити са Брчко Дистриктом, са 13 одсто Бошњака и са војном имовином укњиженом на БиХ, не улазећи у остале околности које апсолутно не зависе од Републике Српске, па ни од БиХ и Србије.

Боље би било да се Додик посвети проблему све празније Српске и томе што ће на следећем попису становништва у БиХ Срби постати национална мањина са већом стопом морталитета од наталитета. Мислим да се Додик налази у политичкој пат позицији. Нити има коме да преда власт и заштити себе и оно што је до сада стекао, нити више зна шта ће са њом. Све док се не пронађе стечајни управник – каже Миросављевић за „ЕуроБлиц“.

Политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић сматра да је легитимно право Републике Српске да жели независност, али да то није тема о којој данас треба разговарати.

"Још се нису геополитичке околности у свету довољно промениле да бисмо били у ситуацији да смемо да изазовемо последице по себе. За Србију и за Српску је разумно да инисистирамо на изворном Дејтону, да не будемо ми ти који га доводе у питање. Треба искључиво ставити акценат на враћање дејтонских надлежности Републике Српске", каже Анђелковић.

Пословна заједница у Српској одавно упозорава да од политичких тензија нема никакве користи.

"Ма да, једни би рушили Владу, други одмах ваде референдум. Има ли ко да нуди посао, бољи живот? Нема, угасите светло", прокоментарисао је на Твитеру потпредседник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Додикова „доследност“

25. април 2015, Конгрес СНСД

„Српска ће у 2018. расписати референдум о самосталности уколико јој се до тада не врате надлежности прописане Дејтоном.“

2. март 2017, агенција „Тас“

„Неће бити референдума о независности Републике Српске, иако би многи то желели.“

20. април 2017, ТВ1

„Нити је могуће да се у скорије неко време деси процес сепарације, нити је могуће да се БиХ изгради као унитарна земља.“

28. април 2017, писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу

„Упркос тврдњама СДА, Српска не тражи отцепљење од БиХ.“

14. мај 2017, Градишка

„Референдум о отцепљењу од БиХ биће одржан када буду створени услови.“

Извор: Блиц

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Перица

17.05.2017 06:11

Па шта сте се ви закачили за референдум, мишеви, само покушај да се Додик навуче да се завади са Европском унијом. Што сзп не покрене иницијативу за отцепљење у НС РС, имају могућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ПЕРИЦА

17.05.2017 07:09

А СКИМ ТАЈ ТВОЈ МИЉЕНИК КОНТАКТИРА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ НИТ МУ КО ДОЛАЗИ НИТИ КОМЕ ИДЕ А ДРЗАВА НИЈЕ ДУЛУМ ЗЕМЉЕ И ДА СЕ ОДЦИЈЕПИ ПА ДА БУДЕ ПО ЗЕЉИ ТЕБИ И О ОВОЈ СРПСКОЈ НЕСРЕЦИ ЗВАНОЈ МИЛОРАД ДОДИК

Name

075

17.05.2017 07:57

Ми у цијелом овом региону одлучујемо о ничему јер смо превише " мали " !!

Name

Ма

17.05.2017 07:58

Народ није ниста боље ни заслузио, када ома оваквог накарадног водју банде за предсједника!

Name

Борац рс

17.05.2017 08:26

Баја ради све оно сто мозе да највисе нанесе стете РС . Издајник највеци у повјести српског рода. Да је Принцип зив имао би он ресење и за овакве попут лопова црвене боје. Обрацун ас паприка : ко види папка нека га пљуне као упозорење.

Name

Владо Бања Лука

17.05.2017 08:26

За Додиковог бота Перицу: да не знаш ти можда гдје је уговор о тзв приватизацији Робне куће Боска у Бањој Луци? Коме и за колико је Боска продана? Можеш ли то доказати на суду? Гдје је нестала милијарда марака из Бирча коју су уз помоћ СНСД-а опљачкали Литванци? Зашто рафинерија Брод не плаћа порез... Када јасно и прецизно одговориш на та питања онда можеш одговорити и на питање када ће Милорад Додик, стари ЦИА оперативац тачно (датум) да организује референдум о независности Републике Српске. Слушам, можеш почети...

Name

ре Владо

17.05.2017 09:27

За шта год имаш доказ тужи па докажи на суду. Све остало ти је празна прича као у Мекетића.

Name

Ре Владо Бл

17.05.2017 09:33

Јос да додам: Љубија,Јахорина,банке фирме и фабрике у Бн,сумарстви РС,Алумина,видо и електропривреда....Ста ја набрајам, ма све је унистијо!

Name

СС

17.05.2017 12:36

Дај Бозе само да се Додик отцијепи од нас

Name

ннн

17.05.2017 06:13

Предсједник је висе пута поновио да није авантуриста и да неце насилно врсити оцјепљење Републике Српске! Битно је да опција референдума постоји и да се цека прави моменат када це се он и десити, то је политика СНСД-а и Предсједника Додика. Цавиц и њему слицни уопсте немају политику и то је проблем за њих, они нису способни да воде мјесну заједницу а не Републике Српску. Народ је у задњих неколико година рекао своје, СНСД на првом мјесту убједљиво и Предсједник Додик на целу Републике Српске. Спиновања и стварања лазне слике да Савез за промјене има подрску народа неце проци. То це се показати и 2018 на опстим изборима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ннн

17.05.2017 06:48

Е бас ти хвала сто си нам појаснио. Све до твог коментара ми смо зивјели у мраку, и сад си нам напокон упалио свјетло...

Name

Није него

17.05.2017 07:01

СНСД,СПС и ДНС су класичне мафијашке организације. Зар треба бити члан, симпатизер или бити у било којој вези са тим организацијама? Ко год је с њима или је као они или га под хитно неко требао одвести у неку од устанава да се види шта је с њим. Мислим да су наше установе врло, врло мале и да им треба повећати енормно капацитет, а зидати и нове. Ко год дође на власт треба да забрани постојање ових организација, а све који су били с њма искључити из било којег јавног живота.

Name

РЕ ннн

17.05.2017 07:31

Људино АЈДЕ ТИ ОДСПАВАЈ ЈОС МАЛО ОВО ЈЕ 2017 А НЕ 2007 А СПОСОБНОСТ ТВОГ ИДОЛА НАС ЈЕ ДОВЕЛА НА РУБ ПРОПАСТИ ПА ТЕ ПИТАМ ДА ЛИ СИ ГЛЕДАО ПРИЛОГ КАКО МЛАДИ СТОЈЕ ПРЕД ТЕБИ МРСКИМ СЛОВЕНАЦКИМ И ЊЕМАЦКИМ АМБАСАДАМА И ТРАЗЕ СПАС ЗА БОЉЕ СУТРА ТЕБИ ЈЕ ПРЕДПОСТАВЉАМ ДРАГО СТО ОДОСЕ ОСТАЦЕ ТЕБИ ВИСЕ ПЕОСТОРА ДА БУДЕС ВЕЛИКИ СРБИН ВЕЛИКИ ПАТРИОТА И НОВОКОМПОНОВАНИ БИЗНИСМЕН А НАСА ДЈЕЦА НЕКА ГОВОРЕ ДАНКЕ....ДАНКЕ А КАД ВЕЦ ПОМИЊЕС ГОСПОДИНА ЦАВИЦА ОН ЈЕ ЗА ТВОГ ИДОЛА ПРИРОДНИ ГОСПОДИН КУЛТУРАН ЈАСАН И ГЛАСАН И УВИЈЕК СА АРГУМЕНИТИМА И ЗАТО ГА НЕВОЛИ ТА ТВОЈА ЛАКТАСКА СРБЕНДА

Name

ннн

17.05.2017 07:43

Цињеница је да нас има пуно и ето ми нисмо нормални а ви који сте у мањини сте нормални!

Name

Ре ннн

17.05.2017 09:36

Који предсједник и ста је то он уцинио а да није било СИЛОМ, будалетино једна,ти ил си дрогиран или дооооброоо плацен или стварно и неизљециво луд и глуп,унисти нас тај твој предсједник господине ннн!

Name

Перо

17.05.2017 06:17

Ела авле ела кубетиле ни за реп ни за главу кад је он овакав каки су гласаци могу мислити мајко бозија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав из Франкфурта

17.05.2017 06:26

Расписаце правно необавезан референдум на коме це опет добити изборе, опозиција це га опет подрзати, као и вецина народа. То се десава у земљи у којој је средња класа растјерана а примитивци бирају власт и уцествују у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срле БЛ

17.05.2017 06:28

Ви сто знате наци саговорнике , Професор јавног мнијења, како је кренуло јос мало цемо имати професоре везања пертли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

17.05.2017 06:33

Драга Човић му је један од најбољих пријатеља, који је био прије неки дан на Блајбургу, усташа. Прије неког времена наш велики вођа изјављује, да је обавјестио Човића и ХДЗ да Савез за промјене ради против интереса и урушава Републике Српске. Па зар треба даље ишта говорити о овом човјеку. Тешко нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко це упалити свјетло

17.05.2017 06:40

Теска времена су пред РС Председник ко муха без главе не зна где гони безкицмењаци у опозицији а народ ко народ сути гладује а незна ко му дононоси боље сутра млади бјезе из мрака право нам је добра оваква РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

17.05.2017 06:42

Политика је као партија покера. Некада играч блефира, па ако буду створени услови да прође, проћи ће. Понављам, ''ако буду и кад буду створени услови....''

ОДГОВОРИТЕ
Name

рис

17.05.2017 06:43

Њему се мозак расцијепио. Прва половина функционише у смијеру још већег богаћења преко свог народа а друга половина се бави спашавањем тог богатства од фрустрираног становништва и опозиције. Од каквог си материјала направљен кад си толико похлепан и безосјећајан? Иди човјече пусти овај народ да барем мало продише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гријешиш

17.05.2017 07:23

Какво фрустрирано становништво??Још увијек има страначких војника који ће за неки уговор од 3 мјесеца радо гласати за секту,велика већина пензионера који имају кречану у глави и који мисле да пензија неће бити ако црвени не буду на власти.То наравно није тачно.А сви возачи аутомобила који нису запослени у државним институцијама нека се добро присјете да је СДС својим гласовима одлучио да не буде повећана цијена горива за 15 пфенинга!!

Name

Репо Послови

17.05.2017 06:48

Лажовчина и манипулатор, а надасве криминалчина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx.ба

17.05.2017 09:21

Ин је мали Лола МА-нипулатор ЛИ-цемер ЛО-пов ЛА-зов

Name

попара

17.05.2017 06:51

Не мозе Милету нико пера одбит!Навијам за њега,расписивањем референдума це укинути Деyтон и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рис

17.05.2017 07:09

Појео си ти његову попару чим си таква сировина као што ти је и лидер.

Name

поп

17.05.2017 06:52

Скоро је рекао да се само постује дејтон.цим је криза у влади и безпарица иста прица референдум.он бих изазвао рат да остане на власти.ко га је поставио тај це га и скинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

17.05.2017 07:49

Предсједник Додик је до сада 100 пута поновио да се залазе за мирна рјесења! Никада па цак и у току рата није био за таква рјесења и једини је био опозиција СДС-у. Сјецамо се сви СДС-овог бахатог и осионог понасања и погубне политике која је као резултат имала 30000 погинулих бораца и цивила! Све ово је спиновање и покусај дискредитовања Предсједника Додика јер смета странцима у њиховим намјерама да створе централизовану БиХ!

Name

Звездаш

17.05.2017 06:55

Патриотски примитивизам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одсуство памети

17.05.2017 07:15

Његови гласачи да се под хитно опамете јер сви због њих страдамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

17.05.2017 08:20

Народ гласа по својој вољи и увијек бира најбоље! Спиновање и лазно представљање да СЗП има подрску неце проци! Сва релевантна истразивања говоре да СНСД има највецу подрску народа у Републици Српској и она се креце око 40 %, сви остали су измедју 5 - 15 %! То су цињенице и нема сансе да се преузме власт са тим процентима. Битно је да подрска СНСД-у јос висе порасте и да Република Српска буде сацувана!

Name

раки

17.05.2017 07:22

Вратите крајнике цовјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директор

17.05.2017 07:33

Чуј ти малог Чавића: "Иницијативу о самосталности, која би требало да буде једна од најважнијих националних идеја у будућности, срозава недосљедна политика власти." Он би смјењивао једног референдумаша, да би га наслиједио са истом политиком мржње и фашизма? Искрено се надам да ће Русија преко Београда пронаћи пар будала, а има их вишка, па покушати да изазове инциденте у БиХ. Да се коначно Срби уједине у једној држави, Србији источно од Дрине. Па се послије чудите како вас не спасише два Миг-а без акумулатора и Томина меката система С-300, факат заслужујете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кормак- Тегелтија

17.05.2017 08:05

Додикова поновна бахатост је плод састанака амбасадорке Кормак и Милана Тегелтије из ВСТС-А. Милан Тегелтија је Додиков потрчко и послушник који за Додика корумпира по Сарајеву. Поред тужиоца и судија које је Тегелтија поткупио новцем грађана Српске,опљачканим новцем Српске,како против Додика не би подигли оптужницу за криминал који је Додику примарна дјелатност,Тегелтија је купио и Кормакову. На састанку прије пар дана Милан Тегелтија је корумпирао амбасадорку Кормак оним истим опљачканим новцем да не напада Додика и да му пусти да лупа о цијепљењу. Послије састанка Кормак-Тегелтија Додик почиње са лажним патриотизмом и лажима око референдума,Кормак је добила лову и обећања да референдума неће бити и да је Додику тај шупљак о референдуму потребан да будале у што већем броју гласају за њега и да добије изборе. Новац за корумпирање амбасадорке из Додикових руку у Сарајево је однио Владимир Јуришић кум и потрчко Милана Тегелтије. Владимир Јуришић,неписмен,патолошки лажљивац и коцкар,индиректно управља Основним Судом у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

17.05.2017 11:25

Па и птице знају засто се Додик бори,вазда јадно те исто.

ОДГОВОРИТЕ