Predsjednikovo hoću - neću?!

Republika Srpska organizovaće referendum o nezavisnosti. Neće. Ili ipak hoće?

Bosna i Hercegovina 17.05.2017 | 08:00
Predsjednikovo hoću - neću?!
Nakon poslednje izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na temu nezavisnosti, građani su još više zbunjeni jer su u samo nekoliko meseci mogli da čuju dijametralno suprotne poruke.
 
Svi u Republici Srpskoj, pa i Dodik, svesni su u da u ovom trenutku nije realna priča o nezavisnoj državi. Međutim, inicijativu o samostalnosti, koja bi trebalo da bude jedna od najvažnijih nacionalnih ideja u budućnosti, srozava nedosledna politika vlasti koja promoviše referendum o statusu, ili odustaje od njega, u zavisnosti od dnevnopolitičkih potreba.

"Bliži se 2018. i Dodik polako zagrejava atmosferu. Želi da priču prebaci na kolosek na kome je i do sada dobijao izbore, a to je referendum.

On je Amerikacima rekao da od otcepljenja nema ništa, ali domaći slušaoci, gledaoci i glasači o tome nemaju pojma. Klasično političko licemerje, tipično za Dodika. On u ladici nezakonito već drži referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je NS RS legitimno raspisala. Za to bi neko morao krivično da odgovara", kaže predsednik NDP Dragan Čavić.

U SNSD i vladajućoj koaliciji nismo uspeli da obezbedimo sagovornika na ovu temu – nisu želeli da razgovaraju, ili se nisu javljali na telefon.

Profesor javnog mnjenja iz Banjaluke Mladen Mirosavljević smatra da „u Dodikove priče više ne veruju ni obični građani, a kamoli centri političke moći koji o tome odlučuju“.

"Za početak bilo bi dobro da objasni kako će se Republika Srpska osamostaliti sa Brčko Distriktom, sa 13 odsto Bošnjaka i sa vojnom imovinom uknjiženom na BiH, ne ulazeći u ostale okolnosti koje apsolutno ne zavise od Republike Srpske, pa ni od BiH i Srbije.

Bolje bi bilo da se Dodik posveti problemu sve praznije Srpske i tome što će na sledećem popisu stanovništva u BiH Srbi postati nacionalna manjina sa većom stopom mortaliteta od nataliteta. Mislim da se Dodik nalazi u političkoj pat poziciji. Niti ima kome da preda vlast i zaštiti sebe i ono što je do sada stekao, niti više zna šta će sa njom. Sve dok se ne pronađe stečajni upravnik – kaže Mirosavljević za „EuroBlic“.

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković smatra da je legitimno pravo Republike Srpske da želi nezavisnost, ali da to nije tema o kojoj danas treba razgovarati.

"Još se nisu geopolitičke okolnosti u svetu dovoljno promenile da bismo bili u situaciji da smemo da izazovemo posledice po sebe. Za Srbiju i za Srpsku je razumno da inisistiramo na izvornom Dejtonu, da ne budemo mi ti koji ga dovode u pitanje. Treba isključivo staviti akcenat na vraćanje dejtonskih nadležnosti Republike Srpske", kaže Anđelković.

Poslovna zajednica u Srpskoj odavno upozorava da od političkih tenzija nema nikakve koristi.

"Ma da, jedni bi rušili Vladu, drugi odmah vade referendum. Ima li ko da nudi posao, bolji život? Nema, ugasite svetlo", prokomentarisao je na Tviteru potpredsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Dodikova „doslednost“

25. april 2015, Kongres SNSD

„Srpska će u 2018. raspisati referendum o samostalnosti ukoliko joj se do tada ne vrate nadležnosti propisane Dejtonom.“

2. mart 2017, agencija „Tas“

„Neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, iako bi mnogi to želeli.“

20. april 2017, TV1

„Niti je moguće da se u skorije neko vreme desi proces separacije, niti je moguće da se BiH izgradi kao unitarna zemlja.“

28. april 2017, pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu

„Uprkos tvrdnjama SDA, Srpska ne traži otcepljenje od BiH.“

14. maj 2017, Gradiška

„Referendum o otcepljenju od BiH biće održan kada budu stvoreni uslovi.“

Izvor: Blic

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Perica

17.05.2017 06:11

Pa šta ste se vi zakačili za referendum, miševi, samo pokušaj da se Dodik navuče da se zavadi sa Evropskom unijom. Što szp ne pokrene inicijativu za otcepljenje u NS RS, imaju mogućnost.

ODGOVORITE
Name

re PERICA

17.05.2017 07:09

A SKIM TAJ TVOJ MILJENIK KONTAKTIRA U EVROPSKOJ UNIJI NIT MU KO DOLAZI NITI KOME IDE A DRZAVA NIJE DULUM ZEMLJE I DA SE ODCIJEPI PA DA BUDE PO ZELJI TEBI I O OVOJ SRPSKOJ NESRECI ZVANOJ MILORAD DODIK

Name

075

17.05.2017 07:57

Mi u cijelom ovom regionu odlučujemo o ničemu jer smo previše " mali " !!

Name

Ma

17.05.2017 07:58

Narod nije nista bolje ni zasluzio, kada oma ovakvog nakaradnog vodju bande za predsjednika!

Name

Borac rs

17.05.2017 08:26

Baja radi sve ono sto moze da najvise nanese stete RS . Izdajnik najveci u povjesti srpskog roda. Da je Princip ziv imao bi on resenje i za ovakve poput lopova crvene boje. Obracun as paprika : ko vidi papka neka ga pljune kao upozorenje.

Name

Владо Бања Лука

17.05.2017 08:26

За Додиковог бота Перицу: да не знаш ти можда гдје је уговор о тзв приватизацији Робне куће Боска у Бањој Луци? Коме и за колико је Боска продана? Можеш ли то доказати на суду? Гдје је нестала милијарда марака из Бирча коју су уз помоћ СНСД-а опљачкали Литванци? Зашто рафинерија Брод не плаћа порез... Када јасно и прецизно одговориш на та питања онда можеш одговорити и на питање када ће Милорад Додик, стари ЦИА оперативац тачно (датум) да организује референдум о независности Републике Српске. Слушам, можеш почети...

Name

re Vlado

17.05.2017 09:27

Za šta god imaš dokaz tuži pa dokaži na sudu. Sve ostalo ti je prazna priča kao u Meketića.

Name

Re Vlado Bl

17.05.2017 09:33

Jos da dodam: Ljubija,Jahorina,banke firme i fabrike u Bn,sumarstvi RS,Alumina,vido i elektroprivreda....Sta ja nabrajam, ma sve je unistijo!

Name

SS

17.05.2017 12:36

Daj Boze samo da se Dodik otcijepi od nas

Name

nnn

17.05.2017 06:13

Predsjednik je vise puta ponovio da nije avanturista i da nece nasilno vrsiti ocjepljenje Republike Srpske! Bitno je da opcija referenduma postoji i da se ceka pravi momenat kada ce se on i desiti, to je politika SNSD-a i Predsjednika Dodika. Cavic i njemu slicni uopste nemaju politiku i to je problem za njih, oni nisu sposobni da vode mjesnu zajednicu a ne Republike Srpsku. Narod je u zadnjih nekoliko godina rekao svoje, SNSD na prvom mjestu ubjedljivo i Predsjednik Dodik na celu Republike Srpske. Spinovanja i stvaranja lazne slike da Savez za promjene ima podrsku naroda nece proci. To ce se pokazati i 2018 na opstim izborima!

ODGOVORITE
Name

re nnn

17.05.2017 06:48

E bas ti hvala sto si nam pojasnio. Sve do tvog komentara mi smo zivjeli u mraku, i sad si nam napokon upalio svjetlo...

Name

Nije nego

17.05.2017 07:01

SNSD,SPS i DNS su klasične mafijaške organizacije. Zar treba biti član, simpatizer ili biti u bilo kojoj vezi sa tim organizacijama? Ko god je s njima ili je kao oni ili ga pod hitno neko trebao odvesti u neku od ustanava da se vidi šta je s njim. Mislim da su naše ustanove vrlo, vrlo male i da im treba povećati enormno kapacitet, a zidati i nove. Ko god dođe na vlast treba da zabrani postojanje ovih organizacija, a sve koji su bili s njma isključiti iz bilo kojeg javnog života.

Name

RE nnn

17.05.2017 07:31

Ljudino AJDE TI ODSPAVAJ JOS MALO OVO JE 2017 A NE 2007 A SPOSOBNOST TVOG IDOLA NAS JE DOVELA NA RUB PROPASTI PA TE PITAM DA LI SI GLEDAO PRILOG KAKO MLADI STOJE PRED TEBI MRSKIM SLOVENACKIM I NJEMACKIM AMBASADAMA I TRAZE SPAS ZA BOLJE SUTRA TEBI JE PREDPOSTAVLJAM DRAGO STO ODOSE OSTACE TEBI VISE PEOSTORA DA BUDES VELIKI SRBIN VELIKI PATRIOTA I NOVOKOMPONOVANI BIZNISMEN A NASA DJECA NEKA GOVORE DANKE....DANKE A KAD VEC POMINJES GOSPODINA CAVICA ON JE ZA TVOG IDOLA PRIRODNI GOSPODIN KULTURAN JASAN I GLASAN I UVIJEK SA ARGUMENITIMA I ZATO GA NEVOLI TA TVOJA LAKTASKA SRBENDA

Name

nnn

17.05.2017 07:43

Cinjenica je da nas ima puno i eto mi nismo normalni a vi koji ste u manjini ste normalni!

Name

Re nnn

17.05.2017 09:36

Koji predsjednik i sta je to on ucinio a da nije bilo SILOM, budaletino jedna,ti il si drogiran ili doooobrooo placen ili stvarno i neizljecivo lud i glup,unisti nas taj tvoj predsjednik gospodine nnn!

Name

Pero

17.05.2017 06:17

Еla avle ela kubetile ni za rep ni za glavu kad je on ovakav kaki su glasaci mogu misliti majko bozija

ODGOVORITE
Name

Pozdrav iz Frankfurta

17.05.2017 06:26

Raspisace pravno neobavezan referendum na kome ce opet dobiti izbore, opozicija ce ga opet podrzati, kao i vecina naroda. To se desava u zemlji u kojoj je srednja klasa rastjerana a primitivci biraju vlast i ucestvuju u njoj.

ODGOVORITE
Name

Srle BL

17.05.2017 06:28

Vi sto znate naci sagovornike , Profesor javnog mnijenja, kako je krenulo jos malo cemo imati profesore vezanja pertli

ODGOVORITE
Name

Nije nego

17.05.2017 06:33

Draga Čović mu je jedan od najboljih prijatelja, koji je bio prije neki dan na Blajburgu, ustaša. Prije nekog vremena naš veliki vođa izjavljuje, da je obavjestio Čovića i HDZ da Savez za promjene radi protiv interesa i urušava Republike Srpske. Pa zar treba dalje išta govoriti o ovom čovjeku. Teško nama.

ODGOVORITE
Name

Ko ce upaliti svjetlo

17.05.2017 06:40

Teska vremena su pred RS Predsednik ko muha bez glave ne zna gde goni bezkicmenjaci u opoziciji a narod ko narod suti gladuje a nezna ko mu dononosi bolje sutra mladi bjeze iz mraka pravo nam je dobra ovakva RS

ODGOVORITE
Name

Лија

17.05.2017 06:42

Политика је као партија покера. Некада играч блефира, па ако буду створени услови да прође, проћи ће. Понављам, ''ако буду и кад буду створени услови....''

ODGOVORITE
Name

ris

17.05.2017 06:43

Njemu se mozak rascijepio. Prva polovina funkcioniše u smijeru još većeg bogaćenja preko svog naroda a druga polovina se bavi spašavanjem tog bogatstva od frustriranog stanovništva i opozicije. Od kakvog si materijala napravljen kad si toliko pohlepan i bezosjećajan? Idi čovječe pusti ovaj narod da barem malo prodiše.

ODGOVORITE
Name

Griješiš

17.05.2017 07:23

Kakvo frustrirano stanovništvo??Još uvijek ima stranačkih vojnika koji će za neki ugovor od 3 mjeseca rado glasati za sektu,velika većina penzionera koji imaju krečanu u glavi i koji misle da penzija neće biti ako crveni ne budu na vlasti.To naravno nije tačno.A svi vozači automobila koji nisu zaposleni u državnim institucijama neka se dobro prisjete da je SDS svojim glasovima odlučio da ne bude povećana cijena goriva za 15 pfeninga!!

Name

Repo Poslovi

17.05.2017 06:48

Lažovčina i manipulator, a nadasve kriminalčina

ODGOVORITE
Name

Alex.ba

17.05.2017 09:21

In je mali Lola MA-nipulator LI-cemer LO-pov LA-zov

Name

popara

17.05.2017 06:51

Ne moze Miletu niko pera odbit!Navijam za njega,raspisivanjem referenduma ce ukinuti Deyton i RS.

ODGOVORITE
Name

ris

17.05.2017 07:09

Pojeo si ti njegovu poparu čim si takva sirovina kao što ti je i lider.

Name

pop

17.05.2017 06:52

Skoro je rekao da se samo postuje dejton.cim je kriza u vladi i bezparica ista prica referendum.on bih izazvao rat da ostane na vlasti.ko ga je postavio taj ce ga i skinuti.

ODGOVORITE
Name

nnn

17.05.2017 07:49

Predsjednik Dodik je do sada 100 puta ponovio da se zalaze za mirna rjesenja! Nikada pa cak i u toku rata nije bio za takva rjesenja i jedini je bio opozicija SDS-u. Sjecamo se svi SDS-ovog bahatog i osionog ponasanja i pogubne politike koja je kao rezultat imala 30000 poginulih boraca i civila! Sve ovo je spinovanje i pokusaj diskreditovanja Predsjednika Dodika jer smeta strancima u njihovim namjerama da stvore centralizovanu BiH!

Name

Zvezdaš

17.05.2017 06:55

Patriotski primitivizam!

ODGOVORITE
Name

Odsustvo pameti

17.05.2017 07:15

Njegovi glasači da se pod hitno opamete jer svi zbog njih stradamo.

ODGOVORITE
Name

nnn

17.05.2017 08:20

Narod glasa po svojoj volji i uvijek bira najbolje! Spinovanje i lazno predstavljanje da SZP ima podrsku nece proci! Sva relevantna istrazivanja govore da SNSD ima najvecu podrsku naroda u Republici Srpskoj i ona se krece oko 40 %, svi ostali su izmedju 5 - 15 %! To su cinjenice i nema sanse da se preuzme vlast sa tim procentima. Bitno je da podrska SNSD-u jos vise poraste i da Republika Srpska bude sacuvana!

Name

raki

17.05.2017 07:22

Vratite krajnike covjeku.

ODGOVORITE
Name

Direktor

17.05.2017 07:33

Čuj ti malog Čavića: "Inicijativu o samostalnosti, koja bi trebalo da bude jedna od najvažnijih nacionalnih ideja u budućnosti, srozava nedosljedna politika vlasti." On bi smjenjivao jednog referendumaša, da bi ga naslijedio sa istom politikom mržnje i fašizma? Iskreno se nadam da će Rusija preko Beograda pronaći par budala, a ima ih viška, pa pokušati da izazove incidente u BiH. Da se konačno Srbi ujedine u jednoj državi, Srbiji istočno od Drine. Pa se poslije čudite kako vas ne spasiše dva Mig-a bez akumulatora i Tomina mekata sistema S-300, fakat zaslužujete...

ODGOVORITE
Name

Kormak- Tegeltija

17.05.2017 08:05

Dodikova ponovna bahatost je plod sastanaka ambasadorke Kormak i Milana Tegeltije iz VSTS-A. Milan Tegeltija je Dodikov potrčko i poslušnik koji za Dodika korumpira po Sarajevu. Pored tužioca i sudija koje je Tegeltija potkupio novcem građana Srpske,opljačkanim novcem Srpske,kako protiv Dodika ne bi podigli optužnicu za kriminal koji je Dodiku primarna djelatnost,Tegeltija je kupio i Kormakovu. Na sastanku prije par dana Milan Tegeltija je korumpirao ambasadorku Kormak onim istim opljačkanim novcem da ne napada Dodika i da mu pusti da lupa o cijepljenju. Poslije sastanka Kormak-Tegeltija Dodik počinje sa lažnim patriotizmom i lažima oko referenduma,Kormak je dobila lovu i obećanja da referenduma neće biti i da je Dodiku taj šupljak o referendumu potreban da budale u što većem broju glasaju za njega i da dobije izbore. Novac za korumpiranje ambasadorke iz Dodikovih ruku u Sarajevo je odnio Vladimir Jurišić kum i potrčko Milana Tegeltije. Vladimir Jurišić,nepismen,patološki lažljivac i kockar,indirektno upravlja Osnovnim Sudom u Banjaluci.

ODGOVORITE
Name

Cale!

17.05.2017 11:25

Pa i ptice znaju zasto se Dodik bori,vazda jadno te isto.

ODGOVORITE