Србац: Богата Недјеља ЦК

Недјеља Црвеног крста у србачкој општини обиљежена је бројним хуманитарним активностима, а истовремено је на скроман начин обиљежена и 71 година од оснивања и успјешног рада Црвеног крста у Српцу.

Република Српска 13.05.2017 | 16:58
Србац: Богата Недјеља ЦК
Утемељивач и дугогодишњи први предсједник и секретар ове хуманитарне организације 13. маја 1946. године био је покојни Саво Крејић, који је и најзаслужнији што је у овом граду изграђена зграда Црвеног крста и што је ова организација доживјела развој и афирмацију.

„Тиме су створени услови за успјешан рад ове хуманитарне организације, која је тежиште активности у тешким временима усмјеравала на извршавање свих задатака пружања помоћи људима у невољи, социјално угроженим лицима, нарочито у току рата и у честим елементарним непогодама, као што су поплаве, земљотрес, пожари“, са поносом истиче секретар Црвеног крста Србац Љиљана Јовичић.



Доста пажње, додаје она, посвећено је здравственој едукацији омладине и осталог становништва, помагању болесним и сиромашним старим лицима и вишечланим породицама, подизању свијести грађана о значају хуманости и солидарности међу људима.

Захваљујући томе организација Црвеног крста је све масовнија, а до изражаја долази ангажовање младих волонтера који учествују у свим акцијама, како у школама, тако и у селима.

Обиљежавање Недјеље Црвеног крста почело је другом овогодишњом акцијом добровољног давања крви којом је било обухваћено 56 лица, од којих 36 ученика Центра средњих школа „Петар Кочић“ Србац.



Занимљиво је да се у ову акцију у посљедње вријеме укључује и велики број женске омладине. Протеклих дана волонтери Црвеног крста организовали су продају хуманитарних маркица, а посјетили су и неколико старачких и вишечланих породица и уручили помоћ у храни и средствима за одржавање хигијене.

У школама, на улицама у граду и селима дијелили су промотивни материјал Црвеног крста са циљем промоције хуманитарног рада и солидарности са онима којима је потребна помоћ и људска пажња.

(БН телевизија/ С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар