Srbac: Bogata Nedjelja CK

Nedjelja Crvenog krsta u srbačkoj opštini obilježena je brojnim humanitarnim aktivnostima, a istovremeno je na skroman način obilježena i 71 godina od osnivanja i uspješnog rada Crvenog krsta u Srpcu.

Republika Srpska 13.05.2017 | 16:58
Srbac: Bogata Nedjelja CK
Utemeljivač i dugogodišnji prvi predsjednik i sekretar ove humanitarne organizacije 13. maja 1946. godine bio je pokojni Savo Krejić, koji je i najzaslužniji što je u ovom gradu izgrađena zgrada Crvenog krsta i što je ova organizacija doživjela razvoj i afirmaciju.

„Time su stvoreni uslovi za uspješan rad ove humanitarne organizacije, koja je težište aktivnosti u teškim vremenima usmjeravala na izvršavanje svih zadataka pružanja pomoći ljudima u nevolji, socijalno ugroženim licima, naročito u toku rata i u čestim elementarnim nepogodama, kao što su poplave, zemljotres, požari“, sa ponosom ističe sekretar Crvenog krsta Srbac Ljiljana Jovičić.



Dosta pažnje, dodaje ona, posvećeno je zdravstvenoj edukaciji omladine i ostalog stanovništva, pomaganju bolesnim i siromašnim starim licima i višečlanim porodicama, podizanju svijesti građana o značaju humanosti i solidarnosti među ljudima.

Zahvaljujući tome organizacija Crvenog krsta je sve masovnija, a do izražaja dolazi angažovanje mladih volontera koji učestvuju u svim akcijama, kako u školama, tako i u selima.

Obilježavanje Nedjelje Crvenog krsta počelo je drugom ovogodišnjom akcijom dobrovoljnog davanja krvi kojom je bilo obuhvaćeno 56 lica, od kojih 36 učenika Centra srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac.



Zanimljivo je da se u ovu akciju u posljednje vrijeme uključuje i veliki broj ženske omladine. Proteklih dana volonteri Crvenog krsta organizovali su prodaju humanitarnih markica, a posjetili su i nekoliko staračkih i višečlanih porodica i uručili pomoć u hrani i sredstvima za održavanje higijene.

U školama, na ulicama u gradu i selima dijelili su promotivni materijal Crvenog krsta sa ciljem promocije humanitarnog rada i solidarnosti sa onima kojima je potrebna pomoć i ljudska pažnja.

(BN televizija/ S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar