Додик одговара и Сарајеву и Мостару!

Новинар београдског недељника "Време" Дејан Анастасијевић сматра да су изјаве Милорада Додика о отцјепљењу РС блефирање, јер предсједник Републике Српске добро зна да то нити би међународна заједница толерисала, нити би Србија такво нешто подржала, без обзира на то ко је на власти у Србији.  Каже да Додик користи тај блеф сваки пут када хоће нешто да добије да би се, као, смирио, макар поштеду од кривичног гоњења. . .   

Република Српска 11.05.2017 | 08:33
Додик одговара и Сарајеву и Мостару!
"То је фолирање, блефирање. Додик јако добро зна шта су црвене линије које не може да пређе. Расписивање референдума или покушај отцјепљење на било који други начин, он јако добро зна да то нити би међународна заједница толерисала, нити би Србија такво нешто подржала, без обзира на то ко је на власти у Србији. Србија такође зна да ту то црвене линије. Осим тога, у самој Србији већ одавно не постоји жеља да се шири на запад", казао је Анастасијевић у интервјуу ТВ1. 

По њему, Додик користи тај блеф сваки пут када хоће нешто да добије да би се, као, смирио, макар поштеду од кривичног гоњења или тако нешто.

"То је игра која већ јако дуго траје. Помало ме чуди када људи озбиљно схватају те његове приче. Мислим да ће, на крају крајева, неко у једном тренутку морати да каже: "Хајде пробај, па да видимо шта ће бити". Међутим, за сада многи људи пристају на ту игру, а мислим да је то због тога што многим људима у Сарајеву и Мостару одговара да имају управо таквог противника у Републици Српској, јер је онда и њима лакше да манипулишу својим гласачким тијелом", казао је Анастасијевић.

Што се тиче улоге "великих сила" на подручју Балкана, он каже би ЕУ било у интересу да се цијели регион  што прије интегрише у ЕУ, јер би то уствари трајно стабилизовало регион.

"Но, да ли они то препознају као свој интерес или не, то је друго питање. И када га препознају, да ли су стварно спремни да уложе енергије и времена у ту причу, с обзиром на то да имају врло озбиљне проблеме унутар саме ЕУ, који из бриселског угла изгледају много озбиљније него наши проблеми на Балкану", казао је он.

Када је ријеч о САД, Анастасијевић каже да се мора рећи да је дејтонска БиХ резултат америчке политике и америчке дипломатије.

"Распад БиХ, било каква велика нестабилност овдје или поништавање Дејтона дефинитивно би значио промашај и пораз њихове спољне политике према Балкану. Међутим, с обзиром на то да се ради о јако великој земљи са многим интересима широм свијета, која је и раније у другим регионима трпјела поразе, они ће тај пораз преживјети. Но, мислим да је за сада њима у интересу да БиХ остане оваква каква је сада", сматра Анастасијевић.

Што се тиче Русије, он каже да та земља користи сваку прилику да мало чачне и подбоде ЕУ зато што Русији одговара слаба и разједињена ЕУ, јер на тај начин може најбоље да остварује своје интересе, не само неке империјалне, на шта људи често стављају нагласак, него прије свега економске.

"Када се ради рецимо о нафти и гасу, много је лакше када за преговарачким столом имате разједињење и међусобно посвађане државице. Тада је много лакше направити посао, него када имате једну јаку ЕУ са 27 земаља чланица. Потпуно је јасно да Русија користи сваку прилику да покаже да је европска политика неефикасна, погрешна, оваква или онаква. Нажалост, ЕУ јој ту прилику често и пружа", казао је Анастасијевић, новинар београдског недељника "Време".

(БН/Вијести)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Најзад

11.05.2017 07:08

Браво за анализу. Најзад неко паметан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блеф

11.05.2017 07:10

Наравно да је блеф. Али који у страху држи муслимане и међународну заједницу да оштрије крену према Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

11.05.2017 07:14

ДОДИК ЈЕ МИСАОНА ИМЕНИЦА ЗА СВЕ КОЈИ ОЦЕ ДА ГА СКЛОНЕ-НЕМОГУЦА МИСИЈА ЦАР,БОГ,А ВОДИТЕ РАЦУНА ОЦЕЛИ ОСТАТИ И ЈЕДАН ПОСЛАНИК СДСА ДО КРАЈА МАНДАТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

11.05.2017 10:13

Има нас срба јоа висе него сто мислите боримо се против вас безбозника.

Name

ннн

11.05.2017 07:19

Предсједник Додик мора да реагује на сталне провокације које долазе из ФБиХ! Сјетите се само на којем смо нивоу били прије десет година, Република Српска је била пред укидањем заједно са институцијама. Да није било Предсједника Додика и његових сарадника сада би зивјели у јединственој и цјеловитој БиХ. Мислим да цемо уз добру политику и континуитет успјети задрзати Републику Српску на правом путу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахах

11.05.2017 08:02

Прије 10 година српска је била висе дрзава него сто је данас ентитет...захваљујуци Додику изгубили смо много тога...како ти је само глупо размисљање.

Name

ннн

11.05.2017 10:31

Били смо доведени на саму ивицу опстанка, МУП РС је био пред спајањем са федералним, то су цињенице. Гдин Додик је рекао НЕ спајању полиције и као посљедица тога обезбједио је опстанак РС.

Name

ДартхИнВадер

11.05.2017 17:31

Прича која вријеђа просјечну интелигенцију. Те провокације твој вожд унапријед уговори са Бакетом преко телефона. Он чува Републику Спску? Хаахахахаха

Name

Ре ннн

11.05.2017 20:15

Притисак поводом МУП РС и статуса полиције олабавио је о'ладио за владе П.Букејловића и министровања Д.Матијашевића. Заслуге покупише ови што дођоше послије њих. Паде им као зрела крушка у крило, ни ознојили се нису. Али су ударили у таламбасе на све четир' стране.

Name

И?

13.05.2017 06:29

И шта би ти фалило у тој БиХ? Горе ти не би било него што је сада само што би И обичан народ живио боље а не само политичари који нас само пале а онда кад је ратовати они профитирају а ми патимо.

Name

Зворник

11.05.2017 07:21

Свака цаст господине врло паметно и мудро рецено ал ста вриједи кад на Балкану толико има глупи и примитивни људи цаст изузецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

11.05.2017 07:45

Овај цовјек је позивао на бомбардовање Србије.РС је називао геноцидном творевином оптузивао нас за наводну опсаду Сарајева.Сваки пут са зенама у црном организује обиљезавање тзв геноцида у Сребреници у центру Београда.И ја треба да вјерујем њему??!!