Анализа: Српски фудбалери су свјетско чудо!

Уз комшије из Хрватске, не постоји мања земља са више фудбалских интернационалаца у свету. Испред Србије у овом тренутку само су Бразил са 207, Француска са 67 и Аргентина са 43 милиона становника. Сваки 15. 200. Србин игра фудбал преко.

Фудбал 12.05.2017 | 22:30
Анализа: Српски фудбалери су свјетско чудо!
Српски фудбал грца у проблемима, Судијска организација има сазнања о махинацијама, али их користи за саопштења, два највећа клуба оптужују један други да су лоповски, да отимају титуле и намештају утакмице, плате касне и неретко остају неисплаћене до краја, играчи долазе и одлазе као на траци, репрезентација је дуго, дуго без правог резултата на великој сцени, али…

...упркос свему томе - Србија је, уз суседну Хрватску, водећи извозник фудбалера у свету!

Не верујете?

Независна истраживачка група из швајцарског градића, Нојшатела, која се од 2005. године бави истраживањима у оквиру Међународног центра за спортске студије (ЦИЕС) објавила је резултате студије која се бави миграцијама међу фудбалерима и резултати су у најмању руку зачуђујући.

У овом тренутку, већи број интернационалаца од Србије (460) имају само Бразил (1.202), Француска (781) и Аргентина (753), међутим те три изразито фудбалске земље имају и далеко већу популацију од наше.

Поређења ради, за разлику од Србије која има свега седам милиона становника, Бразил има 207, Француска 67, Аргентина 43, а петопласирана Енглеска 53 милиона становника и 451 интернационалца тренутно.

Другим речима, на сваких 172.000 Бразилаца "иде" један фудбалер са иностраним ангажманом, сваки 85.700. Француз се бави фудбалом у иностранству, сваки 57.100. Аргентинац игра "преко", а на сваких 15.200 Срба један се бави фудбалом и под уговором је у некој страној земљи.

У овом смислу, Србији парира само Хрватска, која на 4,2 милиона становника има 323 интернационалаца, у просеку на сваких 13.000 становника.

Ако сте помислили да се наша земља у овом смислу истиче и због тога што српски фудбалери играју широм планете и у нерелевантним лигама, то није тачно - чак 91 одсто наших интернационалаца игра у земљама чланицама УЕФА, као и 92 одсто Хрвата.

Аргентинаца, рецимо, само 37 одсто игра у земљама чланицама УЕФА. Или, рецимо, 65 одсто бразилских "печалбара".

Наших играча има прилично на Западу Европе, али и у региону: Босни и Херцеговини, Грчкој и Мађарској, али и појединим егзотичним земљама попут Хонг Конга, Узбекистана.

Овај број чак можда није ни коначан, јер је 93 земаља обухваћено овом студијом, а у 57 наступа бар један српски фудбалер.

За разлику од водеће европске нације у том смислу, Француске, чији су интернационалци бројнији, али стационирани углавном у Шпанији, Енглеској, Италији, Немачкој, Белгији, Холандији, итд, наши играчи далеко су распрострањенији глобално, а долазе из базе за 60 милиона становника мање од француске.

ЦИЕС су пре 12 година основали доктор Рафаеле Поли и доктор Лоик Раванел, а ова канцеларија данас има четворо стално запослених стручњака из области статистике и спортске аналитике.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар