Analiza: Srpski fudbaleri su svjetsko čudo!

Uz komšije iz Hrvatske, ne postoji manja zemlja sa više fudbalskih internacionalaca u svetu. Ispred Srbije u ovom trenutku samo su Brazil sa 207, Francuska sa 67 i Argentina sa 43 miliona stanovnika. Svaki 15. 200. Srbin igra fudbal preko.

Fudbal 12.05.2017 | 22:30
Analiza: Srpski fudbaleri su svjetsko čudo!
Srpski fudbal grca u problemima, Sudijska organizacija ima saznanja o mahinacijama, ali ih koristi za saopštenja, dva najveća kluba optužuju jedan drugi da su lopovski, da otimaju titule i nameštaju utakmice, plate kasne i neretko ostaju neisplaćene do kraja, igrači dolaze i odlaze kao na traci, reprezentacija je dugo, dugo bez pravog rezultata na velikoj sceni, ali…

...uprkos svemu tome - Srbija je, uz susednu Hrvatsku, vodeći izvoznik fudbalera u svetu!

Ne verujete?

Nezavisna istraživačka grupa iz švajcarskog gradića, Nojšatela, koja se od 2005. godine bavi istraživanjima u okviru Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) objavila je rezultate studije koja se bavi migracijama među fudbalerima i rezultati su u najmanju ruku začuđujući.

U ovom trenutku, veći broj internacionalaca od Srbije (460) imaju samo Brazil (1.202), Francuska (781) i Argentina (753), međutim te tri izrazito fudbalske zemlje imaju i daleko veću populaciju od naše.

Poređenja radi, za razliku od Srbije koja ima svega sedam miliona stanovnika, Brazil ima 207, Francuska 67, Argentina 43, a petoplasirana Engleska 53 miliona stanovnika i 451 internacionalca trenutno.

Drugim rečima, na svakih 172.000 Brazilaca "ide" jedan fudbaler sa inostranim angažmanom, svaki 85.700. Francuz se bavi fudbalom u inostranstvu, svaki 57.100. Argentinac igra "preko", a na svakih 15.200 Srba jedan se bavi fudbalom i pod ugovorom je u nekoj stranoj zemlji.

U ovom smislu, Srbiji parira samo Hrvatska, koja na 4,2 miliona stanovnika ima 323 internacionalaca, u proseku na svakih 13.000 stanovnika.

Ako ste pomislili da se naša zemlja u ovom smislu ističe i zbog toga što srpski fudbaleri igraju širom planete i u nerelevantnim ligama, to nije tačno - čak 91 odsto naših internacionalaca igra u zemljama članicama UEFA, kao i 92 odsto Hrvata.

Argentinaca, recimo, samo 37 odsto igra u zemljama članicama UEFA. Ili, recimo, 65 odsto brazilskih "pečalbara".

Naših igrača ima prilično na Zapadu Evrope, ali i u regionu: Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Mađarskoj, ali i pojedinim egzotičnim zemljama poput Hong Konga, Uzbekistana.

Ovaj broj čak možda nije ni konačan, jer je 93 zemalja obuhvaćeno ovom studijom, a u 57 nastupa bar jedan srpski fudbaler.

Za razliku od vodeće evropske nacije u tom smislu, Francuske, čiji su internacionalci brojniji, ali stacionirani uglavnom u Španiji, Engleskoj, Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, itd, naši igrači daleko su rasprostranjeniji globalno, a dolaze iz baze za 60 miliona stanovnika manje od francuske.

CIES su pre 12 godina osnovali doktor Rafaele Poli i doktor Loik Ravanel, a ova kancelarija danas ima četvoro stalno zaposlenih stručnjaka iz oblasti statistike i sportske analitike.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar