Македонци поново на улицама

Присталице Грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" протестовали су вечерас у Скопљу и још четрдесетак градова против такозване "тиранске платформе", која, како наводе, нарушава унитарност и цјеловитост Македоније.

Регион 09.05.2017 | 21:12
Македонци поново на улицама
Протест у Скопљу, који је одржан по 72. пут, почео је испред зграде Владе, а завршен је испред канцеларије ЕУ.

Представници иницијативе положили су цвијеће испред споменика погинулим борцима против фашизма.

Један од организатора протеста Богдан Илиевски у обраћању демонстрантима рекао је да је избором Талата Џаферија, који је био један од команданата Ослободилачке националне армије, за предсједника Собрања прекршено много чланова Устава.

Он је упитао евробирократе како их није срамота да дају легитимност тако изабраном предсједнику и указао да је то истинска срамота за демократију.

"Умјесто да се заједнички боримо против савремених окупација неке бирократе и дипломате то охрабрују и подстичу", нагласио је Илиевски.

Протести у Македонији почели су крајем фебруара, након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио СДСМ и њиховог лидера Зорана Заева да заједно са политичким партијама македонских Албанаца припремају редефинисање Македоније и позвао грађане да се укључе у одбрани државе.

Протести се одржавају сваке вечери, осим викенда, македонским градовима.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.

Криза је интензивирана крајем прошле године, након одржавања нових ванредних парламентарних избора, готово четири мјесеца послије којих још није формирана Влада.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

А дје Ји

09.05.2017 20:00

Па зар није Ји наредио да се разидју.Е бас не слусају ти Македонци.Ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

09.05.2017 20:12

Не мирују ни Руси.Црна Гора оде ал за Македонију се јос боре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момцило

09.05.2017 20:16

Господо у Македонији,касно сте се сјетили.Били сте на корак да спријеците оног Албанца да преузме Парламент али сад је готово...

ОДГОВОРИТЕ