Makedonci ponovo na ulicama

Pristalice Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" protestovali su večeras u Skoplju i još četrdesetak gradova protiv takozvane "tiranske platforme", koja, kako navode, narušava unitarnost i cjelovitost Makedonije.

Region 09.05.2017 | 21:12
Makedonci ponovo na ulicama
Protest u Skoplju, koji je održan po 72. put, počeo je ispred zgrade Vlade, a završen je ispred kancelarije EU.

Predstavnici inicijative položili su cvijeće ispred spomenika poginulim borcima protiv fašizma.

Jedan od organizatora protesta Bogdan Ilievski u obraćanju demonstrantima rekao je da je izborom Talata Džaferija, koji je bio jedan od komandanata Oslobodilačke nacionalne armije, za predsjednika Sobranja prekršeno mnogo članova Ustava.

On je upitao evrobirokrate kako ih nije sramota da daju legitimnost tako izabranom predsjedniku i ukazao da je to istinska sramota za demokratiju.

"Umjesto da se zajednički borimo protiv savremenih okupacija neke birokrate i diplomate to ohrabruju i podstiču", naglasio je Ilievski.

Protesti u Makedoniji počeli su krajem februara, nakon što je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio SDSM i njihovog lidera Zorana Zaeva da zajedno sa političkim partijama makedonskih Albanaca pripremaju redefinisanje Makedonije i pozvao građane da se uključe u odbrani države.

Protesti se održavaju svake večeri, osim vikenda, makedonskim gradovima.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem prošle godine, nakon održavanja novih vanrednih parlamentarnih izbora, gotovo četiri mjeseca poslije kojih još nije formirana Vlada.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

A dje Ji

09.05.2017 22:00

Pa zar nije Ji naredio da se razidju.E bas ne slusaju ti Makedonci.Ha.

ODGOVORITE
Name

Zool

09.05.2017 22:12

Ne miruju ni Rusi.Crna Gora ode al za Makedoniju se jos bore.

ODGOVORITE
Name

Momcilo

09.05.2017 22:16

Gospodo u Makedoniji,kasno ste se sjetili.Bili ste na korak da sprijecite onog Albanca da preuzme Parlament ali sad je gotovo...

ODGOVORITE