Звецкају оружјем због фотеља!

Рама, Тачи и Груевски последњих недеља не бирају средства како би сачували своје диктаторске фотеље, па прете немирима пред изборе у Албанији и на Космету, те формирање владе у Македонији да би на карту национализма сачували функције!

Регион 07.05.2017 | 21:56
Звецкају оружјем због фотеља!
Еди Рама, Хашим Тачи и Никола Груевски призивају рат у региону како би сачували своје фотеље. Заједнички именилац свој тројици је могући пад с власти - предстојећи избори/формирање нове власти па, по опробаном рецепту, звецкају оружјем.

Према речима саговорника Курира, играње на карту национализма увек је привлачило бираче да гласају за вођу, на шта њих тројица и типују. У Албанији су избори заказани за 18. јун, на Косову је сазвана Скупштина за 10. мај јер поједине странке владајуће коалиције хоће на ванредне парламентарне изборе, а у Македонији Груевски не дозвољава формирање власти са Зораном Заевом на челу.



Безбедносни инжењеринг

Отуда, тврде саговорници листа, и Рамина прича о стварању „велике Албаније“, Тачијева најава формирања војске Косова, те претње Груевског да не зна да ли ће моћи да очува мир ако Заев формира власт. Аналитичар Душан Јањић каже да је још од 90-их година наовамо национализам најјефтинија карта за освајање власти и опстанак на њој.

"Поред тога, политичари су открили и безбедносни инжењеринг - безбедносне теме да би заплашили народ и да би се он окренуо ка вођи. Познато је да се људи, када се уплаше рата, окрену ка вођи. Узмите пример Милошевића. Звецкањем оружјем они народ усмеравају да њих види као спасиоца", каже Јањић и додаје:

"Лидери у у региону играју по истој матрици, очигледно је да је то за одржавање на власти, за придобијање гласова."

Да је звецкање оружјем за Раму, Тачија и Груевског начин да опстану на власти, сматра и новинар Њузвика Милован Јовановић.

"Заједнички именилац за Раму, Груевског, Тачија, али и Ђукановића, Додика и Изетбеговића јесте да су сви они популисти, а њихови режими аутократски. Они тотално контролишу медије, институције, маргинализују опозицију, критичаре проглашавају за државне непријатеље, јачају личну власт, а за њих демократија подразумева тоталну доминацију једне странке и једне личности. Рама, Тачи и Груевски су заоштрили националну реторику, почели да звецкају оружјем и изричу опасне претње оног тренутка када се у њиховим државама појавила алтернатива која би могла да их смени", каже Јовановић.

Тачи се плаши суда

Он подсећа да у Албанији опозиција, на чијем је челу Лузим Баса, протестује и тражи формирање техничке владе која би омогућила фер изборе, као и да су најавили да неће учествовати на изборима који треба да се одрже 18. јуна.

"У Македонији је после децембарских избора Никола Груевски дефинитивно завршио своју мисију и одлази у опозицију. Тачи је на КиМ изгубио подршку, суочен је с падом владе и прети му оптужница пред судом за злочине ОВК. Због свега тога Тачи, Рама и Груевски прете новом кризом, сукобима, стварањем 'велике Албаније', тероризмом... ЕУ ће врло брзо морати конкретно и одлучно да реагује и ситуацију у овим државама стави под контролу или ће, нажалост, овај део Балкана постати Латинска Америка Европе", додаје Јовановић.

 

И ОНИ СУ ДАВАЛИ ЗАПАЉИВЕ ИЗЈАВЕ КАДА ИМ ЈЕ ТО ОДГОВАРАЛО

Колинда Грабар Китаровић, предсеница Хрватске

"Одговорно тврдим да у Хрватској усташтва и фашизма нема, за разлику од Србије."

Зоран Милановић, бивши премијер Хрватске

"Србија је шака јада која већ 150 година не зна би ли ишла у Македонију, Војводину, Босну, Хрватску, Бугарску. Нема их десет милиона, ј...те, а желе бити господари Балкана. Па нема вас довољно. То је мали народ."

Бакир Изетбеговић, лидер СДА

"Мислим да ће се поступно десити реакција међународне заједнице према Додику. Гледали смо како Садам, Гадафи и Милошевић пркосе и како то изгледа."



РЕАГОВАЊА

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ
ИЗЈАВЕ ЗА ДОМАЋУ УПОТРЕБУ

Може се чути плејада агресивних изјава вођа сепаратистичког покрета, вођа неких држава у окружењу. Један од разлога што су сепаратисти нервозни јесте чињеница да их за преговарачким столом не чека независност, већ нормализација односа с Београдом. Изјаве о независности КиМ служе за домаћу употребу. Београд је спреман за наставак дијалога са Приштином, али не и да ћути када се газе и угрожавају права српског народа на КиМ.

Вељко Одаловић, генерални секретар МСП
НЕ МЕШАМО СЕ

„Нон пејпер“, подељен амбасадорима држава чланица ЕУ, био је неминовна реакција Србије због млаког реаговања међународне заједнице на последње потезе албанских лидера. Србија апсолутно ничим до сада није допринела да се ситуација у региону на било који начин дестабилизује, нити ишта учинила што би подстакло изјаве о територијалном интегритету.

Зоран Станковић, председник владиног Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа
ЦИЉ ОПСТАНАК НА ВЛАСТИ

Изјавама запаљивог типа за дневно политичке сврхе не треба придавати значај с обзиром на малу специфичну тежину оних који их дају. Тим пре што им је једини циљ да се што дуже одрже на власти, уз пропагирање идеје „велике Албаније“. Људи могу да буду безбрижни и да се не оптерећују измишљеним ратним сукобима.

(Курир.рс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Де

07.05.2017 15:18

Али из БГ стизу голубови мира, хаха... конацно се поциње говорити које био гробар Југославије. Да небијасе Милосевица и данас би имали исти Пасос а ја бих градио своју Домовину а не Њемацку и узивао у својој авлији. Поздрав из Рено, Невада УСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.05.2017 17:24

Која разлика у односу на БиХ тројку Бакир-Драган-Миле? Што би опјевао Балашевић : "принцип је исти све остало су нијансе"

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

07.05.2017 18:12

ЗБОГ ОВАКВИХ И ОСТАЛИХ БУДАЛАШТИНА НАРОД НЕ МОЖЕ НИКО УБЈЕДИТИ ДА ИЗАЂЕ НА ИЗБОРЕ ПА КАД ОВАКВИ ПОБЈЕДЕ ПРЕКО ПЕДЕСЕТ ПОСТО ПОДАНИКА А ОСТАЛИ НЕЋЕ ДА ГЛАСАЈУ ТО ЗА МЕНЕ НИСУ ПРЕДСЈЕДНИЦИ ПРИЗНАМ ПРЕДСЈЕДНИКА СА ОСАМДЕСЕТ ПОСТО АЛИ ЈЕ ТО НЕ МОГУЋА МИСИЈА

ОДГОВОРИТЕ