Колико кошта глас у Сабору?

Криза власти у Хрватској је окончана - барем до јуна, хрватски премијер Андреј Пленковић је купио вријеме током којег мора да пронађе нове министре и обрачуна се са непоштовањем унутар своје странке, пише њемачки државни радио Дојче веле.

Регион 07.05.2017 | 12:55
Колико кошта глас у Сабору?
Исцрпљујуће засједање Сабора током којег је министар финансија Здравко Марић (ХДЗ) преживио гласање о опозиву, а шеф Сабора Божо Петров (Мост) дао оставку тренутак прије него што му је изгласано неповјерење, завршило је танком побједом ХДЗ-а.

Након што је минималним бројем посланичких руку, али и са само 808 гласова бирача, преузео парламент, Гордан Јандроковић (ХДЗ) је затворио сједницу.

Нова ће бити отворена почетком јуна, а до тада ће се окончати локални избори - премијер мора да пронађе већини прихватљиве министре који ће замијенити отјеране Мостовце, наводи ДW.

Највећи добитник јучерашње саборске расправе је популиста Иван Пернар, посланик који не зна обрачунати порез на додану вриједност, а знање о јавно-здравственим политикама црпи из разговора са припадницима антивакцинашког покрета.

"Он је тај који говори оно што народ мисли", коментар је и оних који га до јуче нису подносили.

"Прво вас мафија гурне у проблеме, а онда вам нуде помоћ. Они који су вас одвели у Реметинец, сада вам нуде помоћ. Ви сте, што би неки рекли, корисна будала", објаснио је Пернар некад моћном СДП-овцу Томиславу Саухи и зарадио симпатије јавности.

Предсједница Колинда Грабар-Китаровић поручује да је, након цјелодневног разговора са независним посланицима и парламентарним странкама, закључила да већина посланика не жели нове изборе па је премијера у разговору за РТЛ позвала да у разумном року именује министре и отклони сумњу да ужива повјерење саборске већине.

У току је и прикупљање потписа за интерпелацију влади којом Хрватска народна странка (ХНС) жели да сруши Пленковића. Истовремено, новинари који годинама прате политику тврде да је за очекивати да ће управо ХНС послије локалних избора дати подршку Пленковићу, али након што то учини Хрватска сељачка странка (ХШ), странка која се доживљава као природни партнер ХДЗ-а, а коју је нови предсједник Крешо Бељак одвео у пакт са љевицом, пише њедмачки државни радио.

Не добије ли Пленковић повјерење за нове министре и крене ли Хрватска у још једне пријвремене парламентарне изборе, ХДЗ би могао остати на истом, показује истраживање јавног мњења, али нови избори би могли да сломе СДП.

Шеф те странке Давор Бернардић, чини се, није прихватио опште мишљење да није материјал за премијера. Али страначки прваци већ лицитирају са именима која би радо видјели у Банским дворима. Ни палом шефу странке, некадашњем премијеру Зорану Милановићу, чини се, повратак у политику не би био мрзак.

"Имамо времена. Влада функционише, министарства, као што видите функционишу. Дође ли до ванредних избора, ја ћу побиједити", поручује премијер Пленковић пред којим је пуно проблема, и релативно мало времена, наводи ДW.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар