Поступци којима уништавамо вид

Родитељи су нам увек говорили да не седимо преблизу екрана – како касније не бисмо морали да носимо наочари. Испоставило се да нема доказа да гледање телевизије трајно оштећује вид, али постоје друге ствари којима свакодневно штетимо нашим очима.

Здравље 05.05.2017 | 11:50
Поступци којима уништавамо вид
Уколико дуго користите сочива, морате често да мењате кутију у којој их чувате. Бактерије које се скупљају на кутији, али и у њој, могу да се задрже и размноже на сочивима, што може довести до инфекција рожњаче, болова, свраба, осетљивости на светло и замућеног вид.
Најбоље је да свака два-три месеца мењате кутију, а пожељно је и да је једном недељно стерилизујете прокувавањем, преноси Менс хелт.

Сочива нипошто не треба да доводите у контакт са водом и пљувачком. Вода из чесме може да садржи бактерије које изазивају болест запаљења рожњаче, па чак и инфекције због којих можете да изгубите вид. Пљувачка је такође препуна бактерија које могу изазвати озбиљније инфекције.

Иако понекад прија, трљање очију може да доведе до пуцања крвних судова. Покидани капилари нису толико штетни, осим што ће вам очи бити црвене, али трљањем можете пренети бактерије и вирусе са руку на трепавице и капке, што може довести до инфекције ока. Уместо што трљате око, покушајте да трљате кожу око очију.

У води би требало да носите наочаре за роњење, јер слана морска вода и вода из базена штете очима. Попут воде из чесме, и вода из мора и базена може да садржи штетне организме који изазвају иритације. Посебно је опасна базенска вода, која се чисти хлором и неретко се меша са знојем и урином.

Уколико користите капи које беоњаче чине бељим, на крају их можете учинити – још црвенијим. Капи сужавају крвне судове у очима да би се кроз њих смањио проток крви.

Међутим, када их користите превише, очи се навикавају на њих и ствара се контраефекат. Препоручује се да посетите лекара уколико такве капи користите сваки дан више од једне или две недеље.

У истраживањима је доказано да људи у просеку 16 пута током једног сата дотакну лице, а најчешће око очију и уста. Стручњаци препоручују избегавање контакта руку и ноктију с очима да бисмо сачували вид и здравље.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар