За сест цариника 18.год.затвора

Неправоснажном пресудом Суда БиХ шест цариника осуђено је на укупно 18 година и новчану казну од 14. 000 марака због корупције у Царинској испостави у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 04.05.2017 | 17:24
За сест цариника 18.год.затвора
Вехид Садиковић, шеф Царинске испоставе на Аеродрому Сарајево осуђен је на двије године затвора и 2.000 КМ новчане казне због злоупотребе положаја. Он је, како је наведено у пресуди, створио услове да цариници примају новчане дарове од путника у замјену за ослобађања од плаћања дажбина. Цариници су, наводи се у пресуди, новац дијелили међу собом а дио давали Садиковићу.

Зоран Лончар, шеф смјене у аеродромској Царинској испостави осуђен је на четири године и шест мјесеци затвора и новчану казну од 4.000 КМ. Још један шеф смјене, Менсур Машетић, осуђен је на три године затвора и 2.000 КМ новчане казне због примања дара. Тауфик Шемдин, трећи шеф смјене, ослобођен је оптужбе.

Цариници Маид Кеч, Бранка Тешић и Мухамед Хањалић такођер су осуђени и кажњени са по 2.000 КМ новчане казне због кривичног дјела примање дара и других облика користи. Кеч и Хањалић су осуђени на по три године затвора док је Тешићева осуђена на двије године и шест мјесеци затвора.

Цариник Дамир Бурназовић ослобођен је оптужбе као и Дамир Дудо, вођа тима у Групи за сузбијање кријумчарења.

Цариници Емир Чаушевић и Зијад Хаџифејзовић раније су постигли споразум са Тужилаштвом БиХ и њихови су предмети одвојени од предмета осталих оптужених.

Судија Изо Танкић је казао да су током суђења кориштени видео снимци на којима се види како цариници узимају новац од путника у замјену за непровођење поступка царињења или умањење царине те су кориштене изјаве свједока који су дали мито.

"Водили смо рачуна да се ради о кривичним дјелима корупције и да је нанесена велика штета Босни и Херцеговини", рекао је Танкић у објашњењу пресуде.

Суд није прихватио оптужбу Тужилаштва да су оптужени дјеловали као организована криминална група те је одбацио неколико тачки оптужнице односно конкретних случајева узимања мита од њих укупно 84 колико је првобитно било у оптужници.

Судија Танкић је објаснио да су одбачени сви дијелови оптужнице у којима је постојала сумња да ли су оптужени заиста узели новац од путника.

Суд, такође, није прихватио став одбране да су путници самовољно частили царинике и остављали мање количине новца као знак захвалности.

Као олакшавајућу околност за оптужене судија је навео да неколико њих раније није било кажњавано те личне и породичне прилике.

Садиковићу, Машетићу и Тешићевој Суд је наредио одузимање новца који је код њих пронађен приликом привођења као и одузимање мобилних телефона од Лончара, Тешићеве и Хањалића.

Суд је потврдио да су оптужени од јануара до почетка јуна 2014. године злоупотријебили свој положај и стицали незакониту корист приликом уласка путника у царински простор БиХ тако што су им омогућавали повољнији третман или ослобађања од царине приликом царињења робе у замјену за дарове у новцу.

У пресуди се наводи највише случајева умањења или потпуног ослобађаја царињења текстила увезеног из Истанбула којег су путници авионом превозили до БиХ. Најнижи износ мита којег су цариници примили износио је десет еура, наводи се у пресуди, док је највећи забиљежени случај мито од 700 КМ.

У једном од бројних случајева наводи се примјер кинеске држављанке која је стигла летом из Истанбула и код себе имала робу коју је било потребно царинити.

Суд је првостепеном пресудом потврдио да је Лончар примио мито у вриједности од 20 марака и подијелио га са колегама. У неколико случајева уношења нових лаптопа које је требало царинити, цариници су примили мито од 50 до 100 еура и нису проводили поступак царињења.

Један држављанин Србије је у фебруару 2014. године стигао у Сарајеву летом из Келна и код себе је имао по два нова лаптопа и таблета. Он је цариницима дао 100 еура у замјену да не царине увезену робу.

У већини тачака оптужнице није тужиоцима било познато који износ новца су цариници примили.

Тешићева је, такође, осуђена јер је јављала неким од путника када ће она или други оптужени у овом случају бити у смјени.

Лончар је осуђен и због тога што је у неколико случајева званично написао да је привремено одузету робу вратио на адресу са које је она дошла док је у стварности ту робу предавао путницима у замјену за мито. У пресуди се наводи да је Лончар савјетовао путнике да кажу како су робу вратили пријатељима у Истанбул ако их неко о томе буде питао, јавио је БИРН БиХ.

У другим случају Лончар је једном од држављана БиХ који је допутовао из Истанбула у замјену за 100 еура царинио са 60 КМ само три кесице ароме за наргилу иако су припадници Граничне полиције касније током дана код путника пронашли 36 комада ароме од по један килограм.

Суд је одлучио да осуђени морају платити трошкове поступка о чему ће одлука бити донесена накнадно.

На ову пресуду постоји могућност жалбе.

(Вијести/Фена)
(Вијести.ба / ФЕНА)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

В

04.05.2017 15:33

Ови у Градисци,на умањеним фактурама за аутомобиле онда требају добити по 20 година ,појединацно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синке

04.05.2017 19:03

Градиска је поштенаааааааааааа.....хахаххаха

Name

Ст

04.05.2017 19:37

Па засто су ови судјени,па по Западној Херцеговини на прелазима и на царињењу узимају врецама и ником ниста.На Гр.прелазу Горица код Груда нестало 600.000,00 км.и ником ниста,јос директор унаприједио тог сефа испоставе.

Name

калеја

04.05.2017 15:45

Царнина је ЗМИЈСКО ЛЕГЛО криминала и корупције, надати се да ће још многи завршити иза решетака гдје им је и мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

04.05.2017 20:58

А шта је са Градиске,и око Цвјетиновића?И његових помагача нпр инцијали С.М.... И јос много њих...

Name

Тт

05.05.2017 04:58

Висе је глупо писати о криминалу,корупцији и лоповлуку у УИО јер се ниста не подузима да би се то спрецило. Дисциплинске и суспензије које су покренуте је само фарса од стране Мире Дјакуле.Настрадају у вецини они који немају застити и све зависе из којег си тора и националнсти.Од како је досао за директора у овој институцији влада апартхејд од стране Дјакуле сто се у маси слуцајева мозе доказати.