Za sest carinika 18.god.zatvora

Nepravosnažnom presudom Suda BiH šest carinika osuđeno je na ukupno 18 godina i novčanu kaznu od 14. 000 maraka zbog korupcije u Carinskoj ispostavi u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 04.05.2017 | 17:24
Za sest carinika 18.god.zatvora
Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo osuđen je na dvije godine zatvora i 2.000 KM novčane kazne zbog zloupotrebe položaja. On je, kako je navedeno u presudi, stvorio uslove da carinici primaju novčane darove od putnika u zamjenu za oslobađanja od plaćanja dažbina. Carinici su, navodi se u presudi, novac dijelili među sobom a dio davali Sadikoviću.

Zoran Lončar, šef smjene u aerodromskoj Carinskoj ispostavi osuđen je na četiri godine i šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 4.000 KM. Još jedan šef smjene, Mensur Mašetić, osuđen je na tri godine zatvora i 2.000 KM novčane kazne zbog primanja dara. Taufik Šemdin, treći šef smjene, oslobođen je optužbe.

Carinici Maid Keč, Branka Tešić i Muhamed Hanjalić također su osuđeni i kažnjeni sa po 2.000 KM novčane kazne zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi. Keč i Hanjalić su osuđeni na po tri godine zatvora dok je Tešićeva osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Carinik Damir Burnazović oslobođen je optužbe kao i Damir Dudo, vođa tima u Grupi za suzbijanje krijumčarenja.

Carinici Emir Čaušević i Zijad Hadžifejzović ranije su postigli sporazum sa Tužilaštvom BiH i njihovi su predmeti odvojeni od predmeta ostalih optuženih.

Sudija Izo Tankić je kazao da su tokom suđenja korišteni video snimci na kojima se vidi kako carinici uzimaju novac od putnika u zamjenu za neprovođenje postupka carinjenja ili umanjenje carine te su korištene izjave svjedoka koji su dali mito.

"Vodili smo računa da se radi o krivičnim djelima korupcije i da je nanesena velika šteta Bosni i Hercegovini", rekao je Tankić u objašnjenju presude.

Sud nije prihvatio optužbu Tužilaštva da su optuženi djelovali kao organizovana kriminalna grupa te je odbacio nekoliko tački optužnice odnosno konkretnih slučajeva uzimanja mita od njih ukupno 84 koliko je prvobitno bilo u optužnici.

Sudija Tankić je objasnio da su odbačeni svi dijelovi optužnice u kojima je postojala sumnja da li su optuženi zaista uzeli novac od putnika.

Sud, takođe, nije prihvatio stav odbrane da su putnici samovoljno častili carinike i ostavljali manje količine novca kao znak zahvalnosti.

Kao olakšavajuću okolnost za optužene sudija je naveo da nekoliko njih ranije nije bilo kažnjavano te lične i porodične prilike.

Sadikoviću, Mašetiću i Tešićevoj Sud je naredio oduzimanje novca koji je kod njih pronađen prilikom privođenja kao i oduzimanje mobilnih telefona od Lončara, Tešićeve i Hanjalića.

Sud je potvrdio da su optuženi od januara do početka juna 2014. godine zloupotrijebili svoj položaj i sticali nezakonitu korist prilikom ulaska putnika u carinski prostor BiH tako što su im omogućavali povoljniji tretman ili oslobađanja od carine prilikom carinjenja robe u zamjenu za darove u novcu.

U presudi se navodi najviše slučajeva umanjenja ili potpunog oslobađaja carinjenja tekstila uvezenog iz Istanbula kojeg su putnici avionom prevozili do BiH. Najniži iznos mita kojeg su carinici primili iznosio je deset eura, navodi se u presudi, dok je najveći zabilježeni slučaj mito od 700 KM.

U jednom od brojnih slučajeva navodi se primjer kineske državljanke koja je stigla letom iz Istanbula i kod sebe imala robu koju je bilo potrebno cariniti.

Sud je prvostepenom presudom potvrdio da je Lončar primio mito u vrijednosti od 20 maraka i podijelio ga sa kolegama. U nekoliko slučajeva unošenja novih laptopa koje je trebalo cariniti, carinici su primili mito od 50 do 100 eura i nisu provodili postupak carinjenja.

Jedan državljanin Srbije je u februaru 2014. godine stigao u Sarajevu letom iz Kelna i kod sebe je imao po dva nova laptopa i tableta. On je carinicima dao 100 eura u zamjenu da ne carine uvezenu robu.

U većini tačaka optužnice nije tužiocima bilo poznato koji iznos novca su carinici primili.

Tešićeva je, takođe, osuđena jer je javljala nekim od putnika kada će ona ili drugi optuženi u ovom slučaju biti u smjeni.

Lončar je osuđen i zbog toga što je u nekoliko slučajeva zvanično napisao da je privremeno oduzetu robu vratio na adresu sa koje je ona došla dok je u stvarnosti tu robu predavao putnicima u zamjenu za mito. U presudi se navodi da je Lončar savjetovao putnike da kažu kako su robu vratili prijateljima u Istanbul ako ih neko o tome bude pitao, javio je BIRN BiH.

U drugim slučaju Lončar je jednom od državljana BiH koji je doputovao iz Istanbula u zamjenu za 100 eura carinio sa 60 KM samo tri kesice arome za nargilu iako su pripadnici Granične policije kasnije tokom dana kod putnika pronašli 36 komada arome od po jedan kilogram.

Sud je odlučio da osuđeni moraju platiti troškove postupka o čemu će odluka biti donesena naknadno.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(Vijesti/Fena)
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

V

04.05.2017 17:33

Ovi u Gradisci,na umanjenim fakturama za automobile onda trebaju dobiti po 20 godina ,pojedinacno.

ODGOVORITE
Name

sinke

04.05.2017 21:03

Gradiska je poštenaaaaaaaaaaaa.....hahahhaha

Name

St

04.05.2017 21:37

Pa zasto su ovi sudjeni,pa po Zapadnoj Hercegovini na prelazima i na carinjenju uzimaju vrecama i nikom nista.Na Gr.prelazu Gorica kod Gruda nestalo 600.000,00 km.i nikom nista,jos direktor unaprijedio tog sefa ispostave.

Name

kaleja

04.05.2017 17:45

Carnina je ZMIJSKO LEGLO kriminala i korupcije, nadati se da će još mnogi završiti iza rešetaka gdje im je i mjesto.

ODGOVORITE
Name

Bob

04.05.2017 22:58

A šta je sa Gradiske,i oko Cvjetinovića?I njegovih pomagača npr incijali S.M.... I jos mnogo njih...

Name

Tt

05.05.2017 06:58

Vise je glupo pisati o kriminalu,korupciji i lopovluku u UIO jer se nista ne poduzima da bi se to sprecilo. Disciplinske i suspenzije koje su pokrenute je samo farsa od strane Mire Djakule.Nastradaju u vecini oni koji nemaju zastiti i sve zavise iz kojeg si tora i nacionalnsti.Od kako je dosao za direktora u ovoj instituciji vlada aparthejd od strane Djakule sto se u masi slucajeva moze dokazati.