И даље непознато за "Шећерану"

Због суспензије судије Окружног привредног суда у Бијељини Алиде Нађ - Мађарац данас није одржана сједница Скупштине повјерилаца бијељинске Фабрике шећера на којој су повјериоци требали да буду упознати са писмом намјере правних и физичких лица која су заинтересована за куповину ове фабрике. Да ли се овим потезом одуговлачи процес евентуалне ревитализације ове фабрике?

Република Српска 04.05.2017 | 16:04
И даље непознато за "Шећерану"
Процес промјене стечајног судије, а и питање да ли ће предмет "Шећерана" и даље водити, стечајни управник Лазо Ђурђевић побркао је рачуне појединих заинтересованих купаца ове фабрике.

"Нема шта да се чека. Примјерен је рок седам дана. Моја понуда вриједи до 15.6.2017. године, послије тога више нисам заинтересована страна ни да ми неко на поклон да ту Шећерану. Немогуће је због агротехничких рокова остварити производњу да би се кампања 2018. могла окончати, знате ли да је потребно у производњу уложити 45 милиона марака, а све је ризично", рекао је Горан Вајкић, заинтересовани купац Фабрике шећера у Бијељини.

На столу је Вајкићева понуда од 6.750.000 КМ, с тим да стечајни дужник формира друштво са ограниченом одговорношћу на период од 14 мјесеци, а да он ову суму исплати у року од 12 мјесеци.

Осим Вајкића, остају отворене још двије понуде за куповину "Шећеране" - компанија из Вијетнама „Конструкшн корпорејшн ЈСЦ“, а прије десет дана своју понуду је доставила и једна турска фирма.

"Турци за сада не нуде ништа, они показују интерес да купе фабрику, а након сагледавања техничких карактеристика фабрике донијеће одлуку колико су спремни да плате за Фабрику шећера. Вијетнамци нуде за повјериоце 6 милиона евра, а за реконструкцију и ревитализацију фабрике је потребно много више уложити", рекао је Фаик Мухић, предсједник Одбора повјерилаца "Шећеране".

До сада су пропале три лицитације за продају "Шећеране", а цијена је падала од 23,74 милиона до 11,87 милиона марака. У случају да ни до
септембра не буде настављен стечајни поступак, предсједник Одбора повјерилаца "Шећеране" указује да је то знак потенцијалним купцима да не постоји јасна намјера власти да покрене ову фабрику.

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЦСИ

04.05.2017 14:32

Ово је више него жалосно. Такав производни капацитет пожељела би свака иоле нормална држава, а код нас власти раде супротно - не предузимају ништа да се овај капациет покрене, да оживи производња која би итекако много значила, не само за бијељински регион, већ за цијелу Српску и БиХ. Такав однос је несхватљив и заслужује не само најоштрију осуду, већ и кажњавање оних што коче или ометају оживљавање шећеране која би донијела добробит не само запосленима у њој, већ и стотинама пољопривредника који би на својим њивама сијали шећерну репу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На које њиве мислис

04.05.2017 16:50

То сто би се у Семберији произвело шећерне репе ова шећерана у пуном капацитету би прерадила за три дана.Границе и папирологија висе нису исте као бившој Југославији да се може лако довозити.